МЗС України викликало посла Казахстану через заяву Токаєва про Крим
МЗС України викликало посла Казахстану через заяву Токаєва про Крим

МЗС України викликало посла Казахстану через заяву Токаєва про Крим

До Міністерства закордонних справ України 5 грудня був запрошений посол Республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв.

Про це повідомили в пресслужбі МЗС.

«По-перше, ми не називаємо те, що сталося в Криму, анексією.

Те, що сталося, то сталося.

Анексія — це занадто важке слово стосовно Криму», — заявив він.

У Міністерстві закордонних справ України висловили стурбованість висловлюваннями казахстанського лідера та підкреслили, що його заяви суперечать міжнародній позиції.

Після публікації скандального інтерв’ю Токаєва в МЗС був запрошений посол Казахстану в Україні Самат Ордабай.

«Під час зустрічі відбувся ґрунтовний обмін думками щодо актуального стану та перспектив двосторонніх відносин і взаємодії в міжнародних організаціях», — зазначили в МЗС.

Повідомляється, що за результатами зустрічі сторони підтвердили готовність дотримуватися принципів Договору про дружбу і співробітництво між державами.

«За результатами зустрічі обидві сторони підтвердили свою тверду прихильність принципам взаємної поваги незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів, зафіксованих в Договорі про дружбу і співробітництво між Україною і Республікою Казахстан від 20 січня 1994 р., який є основою наших двосторонніх відносин і співпраці», — йдеться в повідомленні.

Після анексії Криму Росією в 2014 році МЗС Казахстану в своїй заяві відзначило, що «Казахстан знову підкреслює свою прихильність фундаментальним принципам міжнародного права відповідно до Статуту ООН» і, що в Казахстані «з розумінням ставляться до рішення Російської Федерації в умовах, що склалися».

Источник материала
Поделиться сюжетом