НКРЕКП вимагає від облгазів припинити "дописувати" рахунки в платіжках
НКРЕКП вимагає від облгазів припинити "дописувати" рахунки в платіжках

НКРЕКП вимагає від облгазів припинити "дописувати" рахунки в платіжках

19:51, 06 грудня 2019.

Енергетика.

Регулятор зазначає, що оператори ГРС не мають права приводити обсяги спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов.

Облгази продовжують "дописувати" рахунки за газ в платіжках / фото УНІАН.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вимагає від операторів газорозподільних мереж (облгазів), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, припинити нараховувати споживачам додаткові обсяги газу за приведення до стандартних умов.

Про це йдеться в заяві регулятора.

"Оператори газорозподільних систем не мають права приводити обсяги спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків", - сказано в повідомленні.

У прес-службі зазначають, що облгази використовують температурні коефіцієнти коригування показів лічильників природного газу для побутових споживачів неправомірно.

"Регулятор публічно звертається до операторів ГРС з вимогою дотримуватися у своїй діяльності чинного законодавства і цивілізованих правил роботи на ринку природного газу", - йдеться в заяві.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2018 року жителі України отримали платіжки за газ, суми яких відрізнялися від вартості фактично спожитого ресурсу.

В кінці листопада 2018 року НКРЕКП заборонила облгазам проводити донарахування в платіжках за природний газ.

Проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень 2018 року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю у приведенні до стандартних умов.

За результатами перевірки НКРЕКП вже накладала максимальний штраф на операторів ГРС і зобов'язувала всі компанії провести перерахунки за тим конкретним споживачам, за якими здійснювалися такі донарахування і припинити їх проводити.

У відповідь на це компанії заявляли, що не згодні з результатами перевірки й будуть оскаржувати їх у судовому порядку.

#платіжки#облгази#облгази Фірташа#платіжки за комуналку.

Источник материала
Поделиться сюжетом