Призначати і звільняти голову СБУ буде парламент за поданням президента
Призначати і звільняти голову СБУ буде парламент за поданням президента

Призначати і звільняти голову СБУ буде парламент за поданням президента

13:48, 06 грудня 2019.

Політика.

12.

Парламент вніс зміни до низки законів щодо державної служби.

Рада внесла зміни до низки законів щодо державної служби \ УНІАН.

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення окремих питань державної служби та електронного документообігу» (№2260).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 255 народних депутатів із 390, зареєстрованих у сесійній залі.

Цим документом у законі «Про Службу безпеки України», зокрема запроваджується норма, згідно з якою голова СБУ призначається та звільняється з посади Верховною Радою за поданням президента України (раніше - призначався на посаду та звільнявся з посади президентом).

Встановлюється, що кадри СБУ складають: військовослужбовці, державні службовці та інші працівники, які уклали трудовий договір зі Службою безпеки, а також військовослужбовці строкової служби.

Також закон про СБУ доповнюється статтею про особливості проходження державної служби у спецслужбі.

У законі «Про статус народного депутата України» визначається, що депутатське звернення, а також відповіді, повідомлення та рішення, що приймаються за результатами їхнього розгляду (у тому числі, в автоматичному режимі), можуть оформлятися як електронний документ з дотриманням вимог законодавства та надсилатися засобами телекомунікаційного зв’язку.

При цьому документ, складений в електронній формі з дотриманням вимог законодавства, має однакову юридичну силу з документом, складеним в паперовій формі з власноручним підписом.

У законі «Про Антимонопольний комітет» встановлюється, що голова Антимонопольного комітету призначає на посаду та звільняє керівника апарату в порядку, визначеному законом «Про державну службу».

Перший заступник і заступник голови Антимонопольного комітету з числа державних уповноважених призначаються та звільняються Кабінетом міністрів за поданням голови АМКУ.

Також передбачено, що структура Антимонопольного комітету та його територіальних відділень затверджується головою АМКУ, а їхній штатний розпис та кошторис - керівником апарату АМКУ за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної бюджетної політики.

Гранична чисельність працівників апарату Антимонопольного комітету та його територіальних відділень затверджується урядом.

Умови оплати праці державних службовців Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень встановлюються відповідно до закону «Про державну службу».

У законі «Про державну таємницю» встановлюється, що в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, що проводять діяльність, пов'язану з державною таємницею, з метою розроблення та здійснення заходів щодо забезпечення режиму секретності, постійного контролю за їх додержанням створюються на правах окремих структурних підрозділів режимно-секретні органи, які підпорядковуються безпосередньо керівнику державної служби в державному органі, керівнику секретаріату (керуючому справами) органу місцевого самоврядування, керівнику підприємства, установи, організації.

Серед іншого, зокрема, в законі «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачається, що центральний апарат Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку очолює особа, яка призначається на посаду та звільняється головою Нацкомісії в порядку, визначеному законом «Про державну службу».

У законі «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» визначається, що представник Нацради призначається на посаду та звільняється Національною радою в порядку, визначеному законом «Про державну службу» строком на 4 роки.

Посада представника Національної ради належить до посад державної служби категорії «Б».

Також у законі «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» запроваджується порядок, згідно з яким умови оплати праці журналістів державних та комунальних засобів масової інформації визначаються урядом.

У законі «Про Раду національної безпеки і оборони України» передбачено, зокрема, що персонал апарату РНБО складається з державних службовців та інших працівників.

Апарат РНБО очолює керівник апарату, який є державним службовцем.

У законі «Про місцеві державні адміністрації» встановлюється, що керівники структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду та звільняються з посади керівником апарату відповідної державної адміністрації в порядку, визначеному законом «Про державну службу».

Керівники структурних підрозділів місцевих держадміністрацій зі статусом юридичних осіб публічного права призначаються на посаду та звільняються головами відповідних державних адміністрацій в порядку, визначеному законом «Про державну службу».

У законі «Про центральні органи виконавчої влади» міністерства та інші центральні органи виконавчої влади можуть утворюватися, ліквідовуватися, реорганізовуватися Кабінетом міністрів без статусу юридичної особи.

Порядок функціонування міністерств та інших центральних органів виконавчої влади без статусу юридичної особи визначається урядом.

У законі «Про Кабінет міністрів України», зокрема, передбачається, що міністр, який не очолює міністерство, може мати першого заступника та заступників.

Посади першого заступника та заступників міністра, який не очолює міністерство, належать до політичних посад, на які не поширюється трудове законодавство та законодавство про державну службу.

Законом вносяться зміни ще до значної кількості законів, зокрема, до закону «Про статут внутрішньої служби Збройних сил України», «Про розвідувальні органи України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про Центральну виборчу комісію», «Про очищення влади», «Про запобігання корупції» та «Про державну службу».

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім підпункту 28 пункту 39 розділу І, який набирає чинності з 2 січня 2020 року, та пункту 46, який набирає чинності з 1 січня 2020 року.

#Верховна Рада#СБУ.

Источник материала
Поделиться сюжетом