Медведчук: Венеціанська комісія виступила на захист прав російськомовного населення
Медведчук: Венеціанська комісія виступила на захист прав російськомовного населення

Медведчук: Венеціанська комісія виступила на захист прав російськомовного населення

Права російськомовного населення та інших національних меншин в Україні є об'єктом пильної уваги європейських інституцій, які добре розуміють безперспективність і небезпека проводиться українською владою мовної політики.

Про це заявив голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя", народний депутат Віктор Медведчук.

"Холодним душем для українських чиновників напередодні саміту в "нормандському форматі" стала заява Венеціанської комісії, прямо заявляє, що "мовне питання є надзвичайно складним, делікатним і заполітизованою проблемою в Україні", і закликає взяти до уваги особливе місце російської мови в Україні на тлі існуючого в країні конфлікту.

Венеціанська комісія віддає належне необхідність розвитку української мови, проте велика частина заяви присвячена саме захисту мов національних меншин, і в першу чергу, як очевидно з вищесказаного – російської.

Венеціанська комісія наголошує, що влада України повинна добиватися балансу в мовну політику для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в країні", – цитує Медведчука прес-служба партії "Опозиційна платформа – За життя".

Політик зазначив, що Венеціанська комісія не просто критикує чинне законодавство в Україні або заявляє про необхідність внести в нього деякі зміни – вона говорить про необхідність розробки і прийняття закону про національні меншини, який "ще не підготовлений, хоча він повинен був бути розроблений з самого початку, одночасно з законом про державну мову, щоб забезпечити необхідний баланс, який повинен бути підготовлений з урахуванням думки всіх зацікавлених сторін".

Як вважає Венеціанська комісія, такий баланс досі не досягнуто, в тому числі і в нещодавно прийнятому законі про державну мову.

Тому експерти Ради Європи закликають Україну без будь-яких непотрібних затримок підготувати закон про нацменшини і розглянути можливість відкласти до прийняття цього закону виконання положень закону про державний мовою, які вже вступили в силу.

Крім того, Венеціанська комісія пропонує законодавцю переглянути вимоги до квоти для контенту українською мовою, встановлені законом про державний мовою для телерадіомовників, у світлі принципу пропорційності.

Також "приватним сторонам має бути дозволено використовувати мову меншини між собою, в тому числі коли їх видно і чути інших у громадських місцях", і слід переглянути положення про те, що всі географічні назви та топоніми повинні бути написані виключно українською мовою.

"Опозиційна платформа – За життя" як політична сила, послідовно захищала і продовжує захищати інтереси російськомовних громадян і жителів Південного Сходу України, права представників інших національних меншин, заявляє про повну солідарність з рекомендаціями Венеціанської комісії, пропонує внести ряд змін до мовного закону.

Формулювання заяви Венеціанської комісії означають вирок незбалансованого та однобокого національного законодавства в мовному питанні і дають оцінку ігнорування інтересів російськомовних громадян, представників інших нацменшин", – йдеться у заяві Медведчука.

Источник материала
Поделиться сюжетом