Думка: Відсутність переробки кавуна гальмує розвиток галузі
Думка: Відсутність переробки кавуна гальмує розвиток галузі

Думка: Відсутність переробки кавуна гальмує розвиток галузі

Таку думку висловив секретар ГС «Асоціація виробників Херсонського кавуна» Юрій Палічев, йдеться у повідомленні Херсонської облдержадміністрації.

«Під переробкою мається на увазі в першу чергу підготовка для продажу у свіжому вигляді.

Сюди входить сортування, калібрування, мийка та охолодження кавунів, фасування у відповідну тару для відправлення на місця реалізації.

Тільки після такої доробки кавуни згодні брати на реалізацію великі торговельні мережі, тим більше — закордонні покупці», — пояснює він.

Таких сортувально-логістичних центрів, на думку Палічева, має бути не меньше десяти на область.

Але поки що громадська спілка веде переговори із господарствами і шукає бажаючих запустити принаймні один такий проєкт у якості пілотного.

«Інше питання — що робити із некондиційною продукцією.

Щоб виробництво кавуна було рентабельним, продукція повинна реалізовуватись максимально повно.

І тут в нагоді стане відродження автентичних рецептів страв з кавуна, таких як кавуновий мед — бекмес, а також квашений кавун — продуктів, що є не тільки смачними, а ще й корисними, а головне — мають більшу додаткову вартість.

Між іншим, бекмес — унікальний продукт, який в Україні виготовлявся тільки на Херсонщині.

Невеликими обсягами його виготовляють в області й зараз — на базі одного з господарств зеленого туризму.

Продукт користується гарним попитом серед туристів», — додає він.

Також Палічев додав, що є ідеї щодо створення інноваційних продуктів з насіння кавуна, яке також має багато корисних властивостей.

Сучасні тренди здорового харчування, а також цікавість споживачів до харчових новинок та екзотики повинні сформувати попит на такі продукти.

Источник материала
Поделиться сюжетом