Мін'юст США оприлюднив доповідь щодо стеження за штабом Трампа та можливого втручання Росії у вибори
Мін'юст США оприлюднив доповідь щодо стеження за штабом Трампа та можливого втручання Росії у вибори

Мін'юст США оприлюднив доповідь щодо стеження за штабом Трампа та можливого втручання Росії у вибори

Федеральне бюро розслідувань розпочало 31 липня 2016 року стеження за штабом тодішнього кандидата в президенти США Дональда Трампа, бо отримали сигнал від іншої країни щодо можливого втручання Росії у вибори.

Про це йдеться в оприлюдненій Мін'юстом США доповіді, автор якої - генеральний інспектор цього відомства Майкл Хоровітц.

ФБР розпочало цю справу "31 липня 2016 року, всього за кілька днів після отримання інформації від дружнього іноземного уряду… У травні 2016 року під час зустрічі з представником дружнього іноземного уряду Джордж Пападопулос, який на той час займав посаду радника Трампа з питань зовнішньої політики", висловив припущення, що команда Трампа отримала від Росії якусь пропозицію, що вона під час передвиборної кампанії може допомогти з анонімною публікацією інформації, яка дискредитує (колишню держсекретарку США Гілларі) Клінтон (і тодішнього президента США (Барака) Обаму)", - зазначив Хоровітц.

ФБР стверджувало, що "це розслідування проводиться з метою визначити, чи були особи, пов'язані з передвиборчою кампанією Трампа, обізнані і/або координували вони свою діяльність з урядом Росії", йдеться в доповіді генінспектора.

Він підкреслив, що не виявив відомостей про те, що ФБР спиралося на будь-яку іншу інформацію як причину початку розслідування.

У рамках цієї справи за підозрою в зв'язках з Росією проходили четверо пов'язаних з Трампом осіб: Майкл Флінн (після інавгурації Трампа він став його помічником з національної безпеки, нині цю посаду вже не займає), екскерівник виборчого штабу Пол Манафорт, радники республіканця по передвиборному штабу Картер Пейджа і Джордж Пападопулос.

Під представником дружнього іноземного уряду Хоровітц має на увазі колишнього верховного комісара Австралії в Лондоні Александра Даунера, чия доповідь у ФБР стала головною причиною початку розслідування.

За даними ексспецпрокурора США Роберта Мюллера, австралійський дипломат повідомив ФБР про зустрічі Пападопулоса з професором Лондонської академії дипломатії Джозефом Міфсадом і громадянкою РФ, які нібито підтримували зв'язки з російським керівництвом.

Саме Міфсад, за даними Мюллера, повідомив Пападопулосу про те, що в росіян був нібито компромат на Клінтон, яка була суперницею Трампа на президентських виборах 2016 року.

Водночас у доповіді Хоровітца зазначено, що не виявлено "політичної упередженості" в діях ФБР, яке розпочало розслідування щодо зв'язків штаба Трампа з Росією.

Генінспектор "не знайшов документальних підтверджень або доказів, які свідчать, що політична упередженість або неналежна мотивація вплинули" на рішення про початок розслідування.

Проте Хоровітц виявив низку "значних помилок і недоліків" в роботі ФБР.

Його занепокоєння викликало те, як "певні аспекти розслідування проводилися і контролювалися, особливо нездатність ФБР дотримуватися власних стандартів точності та повноти".

Зокрема, під час отримання санкції на спостереження за колишнім радником передвиборного штабу Трампа Картером Пейджем.

Зазначимо, що Трамп та представники його адміністрації неодноразово звинувачували співробітників спецслужб США в тому, що ті стежили за його передвиборним штабом.

Обставини початку цього стеження стали предметом як мінімум трьох окремих розглядів Мін'юсту США, яке одночасно виконує функції генеральної прокуратури.

Представники адміністрації закликали з'ясувати, чи не було допущено порушень під час проведення розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера.

Спецпрокурор визнав, що будь-якої змови співробітників виборчого штабу Трампа з Росією виявити не вдалося.

Сам Трамп та його оточення неодноразово запевняли, що не співпрацювали з Москвою.

У Росії звучали подібні тези.

Источник материала
Поделиться сюжетом