"Нормандія" та газ: Як в Парижі може вирішитися газове питання
"Нормандія" та газ: Як в Парижі може вирішитися газове питання

"Нормандія" та газ: Як в Парижі може вирішитися газове питання

Після переговорів "нормандської четвірки" відбудеться двостороння зустріч президентів України і Росії - Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

Очікувана на ній присутність міністрів енергетики обох країн і керівництва "Нафтогазу" і "Газпрому", свідчить про те, що в Парижі сьогодні може бути вирішене газове питання.

"Газові делегації".

До складу української делегації входять міністр енергетики Олексій Оржель і виконавчий директор НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко.

"За необхідності вони братимуть участь в обговоренні питань газу та інших питань, які стосуються них", - заявляв заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Зустріч "нормандської четвірки" у Парижі 9 грудня 2019 року.

ins{.

З російської сторони на двосторонній зустрічі президентів Зеленського і Путіна будуть глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Буде обговорюватися газове питання, не уточнюється, проте відомо, що з російської сторони будуть присутні глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики Олександр Новак", - пишет "РИА Новости" з посиланням на джерело.

Що маємо зараз.

Контракт на транзит російського газу через територію України закінчується в кінці року, а переговори про укладення нового поки не увінчалися успіхом.

Передостанні переговори відбулися у Відні 28 листопада.

Тоді представники Росії і України обговорили врегулювання претензій з газових питань, умови транзиту з 2020 року, а також прямі покупки газу Україною.

Примітно, що цей раунд переговорів ніхто не анонсував і це були перші двосторонні переговори України і Росії щодо газу з 2014 року.

За їх підсумками повідомлялося, що були "досягнуті домовленості щодо інтенсифікації співпраці в двосторонньому форматі в найближчі дні".

В кінці жовтня Путін закликав обнулити всі вимоги як з боку "Нафтогазу", так і з боку "Газпрому" в газовому спорі.

На що українська компанія відповіла, що не готова задовольнити вимогу "Газпрому" обнулення судових претензій у рамках рішення Стокгольмського арбітражу.

"Російська сторона пропонує "Нафтогазу" "обнулити" майже 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на 12 млрд.

До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на близько 7 млрд доларів.

Разом - 22 мільярди доларів - "зрозуміти і пробачити… Хіба так виглядає "обнулення" взаємних претензій?", - писав глава НАК Андрій Коболєв.

Позиція України і Росії.

Позиція обох країн залишається незмінною.

Україна хоче довгострокового договору щодо транзиту газу.

При цьому НАК "Нафтогаз" наполягає на тому, що новий контракт має бути підписаний з новим українським оператором ГТС, який з 1 січня 2020 року буде виведений з групи НАК.

Юрій Вітренко.

пресс-служба НАК "Нафтогаз Украины".

ins{.

Після четвертого раунду переговорів 6 грудня (він на даний момент останній) виконавчий директор компанії Юрій Вітренко заявив, що "Нафтогаз" готовий відкликати позовні вимоги до "Газпрому" в новому арбітражі за умови, що буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який покриватиме всі витрати.

Через три дні, 9 грудня, "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в компанії повідомив, "Нафтогаз" не відмовлятиметься від своїх вимог до "Газпрому", оскільки нічого рівноцінного сторони поки не напрацювали.

"За словами джерела, у разі ухвалення в Парижі якихось рішень з газової тематики вони повинні будуть пройти процедуру погодження правлінням або акціонером "Нафтогазу", - пише видання.

Говорячи про позицію Росії, відзначимо, що вона наполягає на продовженні старого транзитного контракту, або укладенні нового терміном на 1 рік.

При цьому, необхідними умовами для розвитку одного з цього сценарій у РФ вважають відмову обох сторін від взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.

Продовжуємо вести онлайн-трансляцію зустрічі "нормандської четвірки".

Источник материала
Поделиться сюжетом