У Лондоні сьогодні розпочну судові слухання між Україною та РФ щодо "боргу Януковича"
У Лондоні сьогодні розпочну судові слухання між Україною та РФ щодо "боргу Януковича"

У Лондоні сьогодні розпочну судові слухання між Україною та РФ щодо "боргу Януковича"

9 грудня.

У Верховному суді Великої Британії починаються слухання щодо спору України та Росії про єврооблігації на 3,075 млрд доларів (3 млрд основного боргу плюс купон на 75 млн доларів).

Перше засідання пройде в понеділок з 11 години за місцевим часом (13:00 за київським часом).

Слухання триватимуть чотири дні — до 12 грудня, випливає з інформації на сайті суду, пише УНН.

Рішення за підсумками слухань, ймовірно, буде винесено вже в 2020 році.

Верховний суд Великої Британії — вищий суд Сполученого Королівства.

Він був створений в 2009 році.

Справу Росії проти України будуть розбирати п’ять суддів на чолі з заступником голови суду, лордом Робертом Рідом, який з січня 2020 року стане головою Верховного суду.

Суперечка тягнеться з грудня 2015 року, коли Україна відмовилася повертати Росії 3 млрд доларів за євробондами, які були випущені адміністрацією екс-президента України Віктора Януковича в грудні 2013 року і цілком викуплені російським суверенним фондом.

У березні 2017 року Високий суд Англії виніс прискорене вирішення (summary judgment), що зобов’язує Україну повернути борг.

Тоді суддя порахував, що в формальному сенсі предметом позову є звичайний борговий інструмент з англійським правом, за яким позичальник не виконав зобов’язання, і тому у Києва “немає реальних перспектив захиститися від позовних вимог”.

Однак суддя дозволив Україні подати апеляцію, і вона цим правом скористалася.

У вересні 2018 року Апеляційний суд Англії відхилив три з чотирьох доводів України, на підставі яких вона відмовляється платити.

Але суд залишив їй шанс Україні досягти повноцінного судового розгляду по єдиному аргументу — про те, що Росія примусила Україну до випуску облігацій в її користь через “політичний, економічний і фінансовий тиск”, включаючи торгові санкції.

В кінці 2018 року обидві сторони оскаржили рішення Апеляційного суду у Верховному суді Великої Британії: Росія — оскарживши український довід про примус, Україна — захищаючи три її аргументи, відхилені Апеляційним судом.

Апеляції Росії і України будуть розглядатися одночасно.

Додамо, що влітку, заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, відповідаючи на питання про вплив на фінансовий ринок України, якщо рішення суду Лондона у цій справі буде не на користь нашої країни на майбутньому засіданні в грудні заявив, що судовий процес між Росією та Україною ще далекий від завершення.

Источник материала
Поделиться сюжетом