Україна продовжує бити рекорди з імпорту картоплі з Росії
Україна продовжує бити рекорди з імпорту картоплі з Росії

Україна продовжує бити рекорди з імпорту картоплі з Росії

15:15, 09 грудня 2019.

Агро.

Ситуація залишається плачевною: поки українська картопля псується в сховищах і дешевшає, російська картопля активно продається в мережах супермаркетів, на ринках, базарах та лотках.

У листопаді 2019 року імпорт картоплі в Україну знову оновив черговий рекорд.

Цього разу було встановлено новий рекорд листопадового імпорту картоплі.

За один місяць в країну було ввезено 46 тисяч тонн картоплі – навіть більше, ніж у вересні.

І хоча у порівнянні з жовтнем обсяги імпорту знизилися у два рази, вони перевищували обсяги імпорту за листопад 2018 року в 15 тисяч разів.

Про це повідомляє портал East.

"Ситуація залишається плачевною: поки українська картопля псується в сховищах і дешевшає, російська картопля активно продається в мережах супермаркетів, на ринках, базарах і лотках.

Не можна звинувачувати в цьому імпортерів – за більш ніж двократній різниці в ціні на продукцію, гріх не скористатися можливістю для заробітку", - говорить керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорєв.

Він також зазначає, що попит на продукцію на внутрішньому ринку залишається вкрай низьким.

Це ж підтверджує й директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

"Наші картоплярі скаржаться на те, що попит на їх продукцію різко впав, а ціни стали знижуватися.

Але зниження цін не призводить до активізації споживчого попиту, адже багато споживачів закупили картоплю про запас ще у вересні, коли ціни були на третину дорожчими, ніж зараз, і вони продовжують споживати цю картоплю.

Багатьом споживачам, особливо в невеликих містах і селищах, цієї картоплі може вистачити до весни.

А от споживачі великих міст, швидше за все, почнуть активніше цікавитися закупівлею картоплі вже в січні-лютому", - говорить Катерина Звєрєва.

За оцінками аналітиків East.

Fruit, у жовтні-листопаді до половини всіх роздрібних продажів картоплі припадало на імпортну продукцію, ввезену переважно з Російської Федерації.

Протягом першої половини сезону 2019/20 років (липень-листопад 2019), імпорт картоплі в Україну вже сягнув 188,4 тисячі тонн, що в 700 разів більше, ніж за той самий період попереднього сезону!.

"Українські картоплярі поки не до кінця усвідомлюють, що у них залишилося лише близько чотирьох місяців для реалізації величезних запасів бульбоплодів, що знаходяться на зберіганні.

Враховуючи обсяги імпорту, вони вже подарували щонайменше два повних місяці продажів постачальниками з Білорусі та Росії, причому за найвищою ціною, а самі зараз змушені "штовхати" свою картоплю дешевше, але вона все одно практично не продається, тому що імпортери можуть собі дозволити й надалі знижувати ціни.

Адже зараз на дворі грудень, а імпортна картопля продовжує активно надходити на ринок", - говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Найбільшим імпортером товарної картоплі у світі є Бельгія.

Ввозить вона щорічно понад 2 мільйони тонн картоплі з сусідніх країн: Франції, Німеччини, Нідерландів та Великобританії для подальшої переробки та експорту готової продукції з доданою вартістю.

Аналогічно поступають і Нідерланди, однак вони не тільки переробляють картоплю, але і реекспортують її у свіжому вигляді.

Найбільшим же світовим імпортером товарної картоплі поза Євросоюзу є Росія, яка ввозить понад пів мільйона тонн коренеплодів на рік, переважно з Єгипту, Азербайджану та Китаю.

Найцікавіше, що Україна зараз закуповує картоплю у найбільшого імпортера.

#імпорт аграрної продукції#картопля.

Источник материала
Поделиться сюжетом