І коштує він дорожче простого батона або українського хліба, тому що вироблений з цільного зерна (цільнозерновий) або в його складі багато злакових (багатозерновий).Хочу розповісти, на що потрібно звертати увагу при виборі корисного хліба.
Теоретично, різниця між ними здається невелика, але- цільнозерновий хліб – його головний компонент борошно, що містить всі частини цілого зерна.
Перевагою такого хліба є високий вміст харчових волокон, які підтримують нормальну роботу кишечника, служать харчуванням для мікрофлори кишечника і допомагають краще контролювати почуття голоду.
У такому хлібі вище вміст білка, вітамінів групи В і мінералів, ніж у виробах з борошна більш тонкого помелу.
Тому він більш цінний продукт для здорового харчування.
Є ще хліб з пророслих зерен пшениці.
Він за своїм складом буде ще більш багатим на вітаміни і мінерали.- багатозерновий хліб - зовні виглядає досить здоровим.
Але часто виявляється, що більша частина його складу - пшеничне борошно вищого сорту.
Це, як правило, звичайний хліб, в який крім пшеничного і житнього борошна входить ще борошно декількох (не менше трьох) злаків.
Часто, щоб він здавався більш корисним, додають солод або квас, щоб придати коричневого кольору, як у житнього хліба, а зверху посипають насінням.
Як правило, додають насіння соняшнику, гарбуза, льону, кунжут або мак.
Це може заплутати багатьох споживачів.☹Для того, щоб вибрати більш корисний хліб звертайте увагу на склад.
Не лінуйтеся читати етикетку! На першому місці в списку інгредієнтів буде вказана борошно з цільного зерна або мітка whole grain.
У складі хліба має бути мінімум інгредієнтів, E-компонентів і невелика кількість солі (не більше 1 г на 100 г продукту).Якщо обирати між хлібом звичайним і цільнозерновим, перевагу потрібно віддавати цільнозерновому.
А якщо хліб багатозерновий, то бажано, щоб в складі була частина борошна грубого помелу.
Нагадую тим, у кого є захворювання ШКТ: будьте обережними, такий хліб може подразнювати шлунок і кишечник, викликати здуття і дискомфорт.
Іноді допомагає уникнути таких проявів ретельне його пережовування.
І для людей з непереносимістю глютену такий хліб не підходить, як втім і будь-який, до складу якого входить пшениця, ячмінь і жито.
З'їдати багато хліба не треба.
Всю потребу організму у вуглеводах покривати хлібом не рекомендую.
Щодня можна вживати близько 100 - 150 г.
Але це все дуже індивідуально.