Через два-три роки за умисне ігнорування української мови в публічному просторі будуть штрафувати - мовний омбудсмен
Через два-три роки за умисне ігнорування української мови в публічному просторі будуть штрафувати - мовний омбудсмен

Через два-три роки за умисне ігнорування української мови в публічному просторі будуть штрафувати - мовний омбудсмен

13:20, 10 грудня 2019.

Політика.

29.

Уповноважений із захисту державної мови Тетяна Монахова також зазначила, що законом про забезпечення функціонування української мови як державної не передбачено використання української мови у приватній сфері.

Мовний омбудсмен нагадала, що через два-три роки за умисне ігнорування української мови в публічному просторі штрафуватимуть / фото УНІАН.

Уповноважений із захисту державної мови Тетяна Монахова нагадала, що через два-три роки за умисне ігнорування української мови в публічному просторі штрафуватимуть.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Монахова сказала сьогодні на прес-конференції.

Вона порадила всім, хто побоюється, що їх примусять розмовляти українською в родинах чи з друзями, прочитати закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Монахова нагадала, що законом не передбачено використання української мови у приватній сфері.

“Якою мовою розмовляти з дітьми чи батьками, друзями, писати листи, дописи у соцмережах - це особистий вибір людини.

Однак у публічній сфері, коли людина звертається до держави: «Захисти мене, навчи мене, вилікуй мене, дай мені роботу», то тут держава вимагає використання державної мови”, - наголосила мовний омбудсмен.

Також Монахова нагадала, що кримінальна відповідальність за порушення мовного закону не передбачена, натомість запроваджена адміністративна відповідальність, але, адміністративне покарання — штрафи — стягуватимуть лише через два-три роки.

“Штрафи різного розміру - від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів (доходів громадян), тобто приблизно від 9,8 тис.

до 11,9 тис.

Але система штрафів не починає діяти прямо зараз.

Вони відтерміновані в середньому на два-три роки”, - сказала мовний омбудсмен.

Крім того, Монахова повідомила, що коли запрацює Офіс уповноваженого із захисту державної мови, громадяни зможуть скаржитися на порушення їхніх мовних прав, а офіс відповідно реагуватиме: спочатку роз’яснюватиме та попереджатиме, а, в разі повторного порушення мовних прав, звертатиметься до суду, щоб притягнути порушників до адміністративної відповідальності.

“У нас буде створено секретаріат, юридичний відділ, відділ лінгвістичної експертизи, який визначатиме, чи принижує той чи інший вислів українську мову у публічному просторі.

Також будуть створені сторінки Офісу мовного омбудсмена у соцмережах, буде створено громадську колегію”, - зазначила Монахова.

Як повідомляв УНІАН, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що набув чинності 16 липня 2019 року.

27 листопада Кабінет міністрів призначив Монахову уповноваженим із захисту державної мови.

Сьогодні, 10 грудня, Монахова повідомила, що Офіс мовного омбудсмена запрацює лише через півроку.

#українська мова#омбудсмен України.

Источник материала
Поделиться сюжетом