Експерт назвав умову, за якої запрацює ініціатива Зеленського "Держава у смартфоні"
Експерт назвав умову, за якої запрацює ініціатива Зеленського "Держава у смартфоні"

Експерт назвав умову, за якої запрацює ініціатива Зеленського "Держава у смартфоні"

15:17, 10 грудня 2019.

Як зазначив Борис Візирів, Україна вже робить перші кроки у напрямку діджиталізації, але попереду ще дуже багато роботи.

На думку експерта, українці можуть отримати не просто гарну картинку, а "повнофункціональний портал" / futuremagazine.

Автоматизація основних державних послуг повинна припускати, що на чолі усього має стояти людина, і всі основні процеси необхідно буде вибудовувати, відштовхуючись від її потреб, вважає колишній глава Нацкомфінпослуг та експерт у сфері фінансів і держуправління Борис Візирів.

Про це він розповів в інтерв'ю Українським Новинам.

На його думку, відносини громадянин-держава починаються з народження людини.

І це – перший сервіс, який потрібно оцифровувати.

«До реалізації діджитал-проектів спочатку повинні підключитися кілька відомств – Мін'юст, МВС (Міграційна служба), Податкова, Пенсійний фонд, Мінсоцполітики.

Це основні та провідні відомства.

А далі потрібно впроваджувати єдиний ID громадянина, який і буде основним ідентифікатором, сполучною ланкою між усіма державними реєстрами», – зазначив Візирів.

Він також підкреслив, що наступний і основний етап діджиталізації держпослуг – це якість даних у держреєстрах, адже отримати якісну послугу в електронному вигляді можна тільки на основі якісних та достовірних даних, які будуть циркулювати між реєстрами.

«Як тільки у нас буде повна і єдина ідентифікація і повноцінна система міжвідомчого обміну, стане можливим надавати якісні послуги та прийти до заповітної мети: «Держава в смартфоні», – додав Візирів.

За його словами, сьогодні Україна вже робить перші кроки в напрямку модернізації та діджиталізації основних державних послуг, вивчає досвід європейських країн.

В якості прикладу беруть Естонію, де уряд з нуля створила електронний уряд.

«Багато паперової тяганини у нас вже пішло в історію, але дуже багато все ще попереду.

Естонія йшла до цього майже 20 років, а у нас стільки часу немає.

Думаю, при продуманому підході ми зможемо досягти високої якості даних в наших відомчих реєстрах, прибрати їх дублювання, забезпечити належний обмін даними.

В результаті отримаємо «Держава в смартфон» – не просто гарну картинку, а повнофункціональний портал для громадян», – резюмував Візирів.

Источник материала
Поделиться сюжетом