У Парижі відбулася зустріч "нормандської четвірки": Підсумки
У Парижі відбулася зустріч "нормандської четвірки": Підсумки

У Парижі відбулася зустріч "нормандської четвірки": Підсумки

Президент України Володимир Зеленський, президент Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель 9 грудня зустрілися в Парижі на саміті "нормандської четвірки".

Розповідаємо, про головні очікуваннях від саміту і про те, що в результаті вийшло.

Президент Зеленський анонсував, на "нормандському саміті" Україна підніме питання обміну полоненими, ситуації з безпекою на Донбасі, проведення виборів та термінів передачі контролю над кордоном з Росією.

Зустріч у "нормандському форматі" у Парижі 9 грудня 2019.

ins{.

За словами глави міністерства закордонних справ України Вадима Пристайка, головним очікуванням від зустрічі чотирьох лідерів держав було те, що російські війська покинуть окуповані райони.

Як розповідав помічник глави держави Андрій Єрмак, на "нормандській зустрічі" Зеленський висуне умови переговорів з ОРДЛО.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков зазначав, що президент не обговорюватиме "особливий статус" Донбасу на саміті.

До чого дійшли.

Зустріч у "Нормандському форматі" 9 грудня 2019 року.

Наступний самміт.

Радники президентів і глави МЗС "нормандської четвірки" підготують новий саміт через чотири місяці.

"Нам зараз потрібно доручити міністрам закордонних справ, також радникам, узгодити політичні та небезпечні умови для того, щоб через чотири місяці довести до кінця всі передумови для проведення міських виборів ", - заявив президент Франції Макрон.

Ситуація на Донбасі.

"Нормандская четвірка" домовилася про реалізацію заходів щодо стабілізації ситуації на Донбасі.

Сторони прийняли на себе зобов'язання, впроваджувати всі необхідні заходи підтримки припинення вогню до кінця 2019 року.

Була підтримана необхідність розширити мандат місії ОБСЄ, щоб вона могла цілодобово моніторити ситуацію на Донбасі.

За словами Зеленського, учасники переговорів узгодили ще три додаткових точки розведення сил і засобів.

Також на зустрічі обговорювалося надання особливого статусу окремим територіям Донбасу.

"Сторони висловлюють зацікавленість в домовленості в" нормандському форматі "(N4) і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів Спеціального наказу місцевого самоврядування - особливого статусу окремих районах Донецької та Луганської областей - як зазначено в пакеті заходів з імплементації Мінських угод від 2015 року - з метою забезпечення його функціонування на постійній основі", - йдеться в тексті комюніке після самміта.

Окрім цього, російський президент Путін на підсумковому брифінгу висловив думку, що на Донбасі необхідно збільшити кількість пунктів пропуску.

Він вважає, що зробити це необхідно на лінії зіткнення.

Контроль над кордоном.

ins{.

За словами Зеленського, під час зустрічі він наполягав на необхідності відновлення Україною державного кордону, але до вирішення цього питання сторони повернуться на наступному саміті.

"Сьогодні я наполягав на необхідності відновлення Україна повного контролю над державний кордоном.

Упевнений, ми повернемося до вирішення цього питання на наступній зустрічі в "нормандському форматі" через 4 місяці", - сказав Зеленський.

"Формула Штайнмайера".

Лідери "нормандської четвірки"вважають за необхідне ввести "формул Штайнмайера" в українське законодавство згідно з узгодженим варіантом в ході зустрічі і ТКГ.

Транзит газу.

Зеленський заявив, що на зустрічі з Путіним питання транзиту газу було розблоковано.

"Мені здається, що це питання (щодо газу, - ред.) ми теж розблокували, і вже на рівні радників зараз буде обговорюватися можливість, формат, обсяг, ціна та інші деталі договору про транзит газу, тому що це дуже важливо для всіх і для України, і для енергетичної безпеки Європи", - сказав український лідер.

Юрій Вітренко.

пресс-служба НАК "Нафтогаз Украины".

До цього виконавчий директор НАК "Нафтогаз", який теж був присутній на двосторонній зустрічі Путіна і Зеленського, розповів, що по газу в Парижі "домовилися домовлятися далі".

Він зазначив, що триватимуть як двосторонні переговори між Україною і РФ, так і тристоронні за участю Єврокомісії.

Обмін полонених.

Країни-учасниці переговорів домовилися сприяти взаємному звільненню до 31 грудня утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх".

Також важливо.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель позитивно оцінила зустріч Зеленського і Путіна.

"Президент Путін, президент Зеленський зустрілися сьогодні, і ми оцінюємо дуже позитивно цю зустріч, і я сподіваюся, що наша зустріч і двостороння зустріч між президентами відбулася для блага всіх сторін", - заявила канцлер.

ins{.

За словами російського президента, у відносинах з Україною вже є якесь потепління.

Макрон зі свого боку зазначив, що між Україною і Російською Федерацією відновлюються дипломатичні відносини.

За його словами, це перша зустріч президентів України і Росії, під час якої вони мали можливість обмінятися думками та досягти результатів.

Президенту Франції також сподобалася політична рішучість Зеленського у вирішенні проблем.

Як розповів сам український лідер, під час зустрічі не вдалося вирішити багато питань, але обов'язково це потрібно зробити в майбутньому.

Текст комюніке після зустрічі в "нормандському форматі" за посиланням.

Источник материала
Поделиться сюжетом