Україна покращила позиції в Індексі захисту клімату
Україна покращила позиції в Індексі захисту клімату

Україна покращила позиції в Індексі захисту клімату

16:16, 10 грудня 2019.

Екологія.

Автори індексу зазначають, що висока оцінка України пояснюється не так діями української влади, як воєнним конфліктом на Донбасі та економічними показниками.

Україна покращила минулорічні показники в Індексі ефективності боротьби зі змінами клімату (CCPI) на 2020 рік.

Згідно з даними індексу, підготовленого німецькими організаціями New.

Climate Institute, Germanwatch і Climate Action Network, Україна піднялася на одну сходинку і посіла 17 місце, передає Deutsche Welle.

Лідерами нового рейтингу залишаються Швеція і Марокко, цього року до них приєдналась Данія.

Останні місця в індексі займають США і Саудівська Аравія.

При цьому автори індексу зазначають, що висока оцінка України пояснюється не так діями української влади, як воєнним конфліктом на Донбасі та економічними показниками.

"Політична та економічна криза попередніх років продовжує впливати на показники викидів парникових газів та використання енергії, що призводить до високого рейтингу (України.

- ред.) у цих двох категоріях та загального високого рейтингу в індексі", - зазначається у звіті.

Автори індексу наголосили, що брак амбітних заходів та планів із захисту клімату в Україні відображається у дуже низькому рейтингу ефективності національної політики в галузі клімату.

Однак, як зазначається в документі, експерти висловили надію на зміни після президентських виборів 2019 року і реорганізації центральних органів влади, зокрема новоствореного міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Загалом індекс вимірює зусилля, спрямовані на захист клімату, у 57 країнах світу та Євросоюзі як міждержавному об'єднанні.

Перші три місця індексу не дісталися нікому.

Швеція, яка очолює рейтинг, посіла четверте місце.

Автори оприлюдненого документа відзначили протилежні тенденції у захисті клімату.

На їхню думку, зростає тиск з боку громадянського суспільства і науковців на політиків.

Інші позитивні тенденції - зменшення цін на технології відновлюваної енергії, вдосконалені рішення для її зберігання, поширення електрокарів.

Утім, помітний опір цим змінам та пунктам Паризької кліматичної угоди чинять уряди країн з великими економічними показниками, констатують автори індексу.

Раніше УНІАН повідомляв, що Європарламент ухвалив резолюцію, в якій оголошено надзвичайний стан у сфері клімату і довкілля в Європі та світі.

#кліматичні зміни#питання клімату.

Источник материала
Поделиться сюжетом