Зеленський виступив за подовження чинного закону про особливий статус ОРДЛО ще на рік і пояснив такий термін
Зеленський виступив за подовження чинного закону про особливий статус ОРДЛО ще на рік і пояснив такий термін

Зеленський виступив за подовження чинного закону про особливий статус ОРДЛО ще на рік і пояснив такий термін

Чинний закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) необхідно подовжити на рік, але нового подібного закону поки що не буде.

Про це під час пресконференції після завершення "нормандської зустрічі" заявив президент України Володимир Зеленський.

"Нам легше зараз подовжити цей законопроєкт і пізніше внести "формулу Штайнмаєра", бачачи певні кроки з тієї сторони, що ми наближаємося до деескалації, ніж зараз почекати, коли цей закон не буде існувати, а потім, якщо все буде добре, ми будемо за новий закон голосувати.

Тому я вважаю, що треба продовжувати", – сказав він.

Зеленський нагадав, що, згідно з Мінськими домовленостями, законопроєкт щодо особливого статусу ОРДЛО України має погодити з усіма учасниками Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі.

"Це дуже складно і нам можуть викручувати руки", – вважає президент.

"Ми його [закон про особливий статус] продовжуємо, але він тимчасовий.

Ми сьогодні обговорювали це питання.

Мене запитали, а чому не на п'ять років, чому не на десять? Я відповів чесно: ми не знаємо, що буде через п'ять років чи через десять.

Рік - це нормально", – сказав глава держави.

Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше.

Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву.

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало".

Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контоль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням.

Источник материала
Поделиться сюжетом