Зустріч нормандської четвірки у Парижі: всі подробиці
Зустріч нормандської четвірки у Парижі: всі подробиці

Зустріч нормандської четвірки у Парижі: всі подробиці

10:00, 10 грудня 2019.

Політика.

47041.

оновлюється.

Лідери України, Німеччини, Франції та Росії вперше за останні три роки зустрінуться за столом переговорів з метою зрушити з місця виконання Мінських домовленостей.

У Парижі відбудеться зустріч у «нормандському форматі» / колаж УНІАН.

Сьогодні, 9 грудня, у Парижі відбудеться зустріч у «нормандському форматі» щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Лідери України, Німеччини, Франції та Росії вперше за останні три роки зустрінуться за столом переговорів з метою зрушити з місця виконання Мінських домовленостей.

Крім того, в Парижі запланована перша двостороння зустріч президента України Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним, раніше вони спілкувалися лише по телефону.

УНІАН зібрав для вас інформацію про перші переговори в цьому форматі за участю президента Володимира Зеленського.

Позиція України.

Зеленський: ми хочемо закінчити війну / facebook.

com/Iuliia Mendel.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна матиме сильну позицію на переговорах у «нормандському форматі».

«Ми хочемо закінчити війну і повернути наших людей, це головне, і наші території», - заявив президент.

За словами Зеленського, повернення військовополонених моряків і політв'язнів він сприйняв як сигнал того, що «Росія готова до розмови».

«У нас дуже сильна позиція..

Що ми зробили з нашого боку? Ми зробили розведення, всі вимоги, ми погодили текст «формули Штайнмайєра», вона буде імплементована в закон «про особливий статус» тільки після того, як будуть виведені всі війська, буде роззброєння незаконних збройних формувань на тимчасово окупованих територіях.

Тобто, коли буде ситуація безпеки - тоді почнуться вибори, і тоді буде імплементована «формула Штайнмайєра», тому у нас позиція дуже сильна», - підкреслив він.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що мир, безпека та розвиток у єдиній демократичній країні - це єдина мета Зеленського на саміті в «нормандському форматі».

«Завтра, під час переговорів, ми в першу чергу повинні пам'ятати про інтереси всіх українців, розділених по лінії дотику російською агресією і пропагандою.

Мир, безпека і розвиток в єдиній демократичній країні - єдина мета президента і всієї переговорної команди», - підкреслив Пристайко.

Крім того, Зеленський 7 грудня провів закрите засідання Ради національної безпеки і оборони.

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що влада готова до будь-якого розвитку подій у контексті переговорів у «нормандському форматі».

«Якщо ми домовимося; якщо ми домовимося частково; якщо ми не домовимося», - уточнив він.

«Всі органи державної влади, Збройні сили, спеціальні служби готові до будь-якого сценарію.

Він висловив надію, що переговори, в яких з боку України братиме участь «потужна команда фахівців, будуть успішними для України.

Данилов запевнив, що «ніякої здачі національних інтересів, ніякої капітуляції» президент України не допустить.

За словами глави прес-служби Офісу президента Юлії Мендель, Зеленський на переговорах в Парижі в першу чергу підніме питання про повернення полонених, припинення вогню і виведення бандформувань з території Донбасу.

«Перші три кроки, які підніме президент Зеленський на зустрічі в Парижі: терміни иа умови повернення полонених українців, справжнє, а не фейковое припинення вогню, і, звичайно, виведення чужих військ і бандформувань з території Донбасу», - написала вона.

Мендель помітила, що перші два питання безпосередньо стосуються людського життя, і вони найважливіші.

«Остання умова для проведення виборів на Донбасі.

Їх проведення, в рамках виборів по всій території України, може статися, тільки коли там не буде чужих військ і незаконних збройних формувань.

Так говорить закон України і проста логіка: не зможуть на Донбас зайти українські партії, не зможуть там бути міжнародні спостерігачі, не зможуть люди проголосувати відкрито і незаангажовано під дулом автоматів.

Спочатку - наша межа, потім - вибори, адже це наші території, а місцеві вибори будуть проходити по всій Україні», - підкреслила голова прес-служби Офісу президента.

Позиція Росії.

У Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін їде в Париж на зустріч голів держав «нормандського формату сприяти врегулюванню внутрішньоукраїнського конфлікту».

«Що стосується настрою – серйозний настрій.

Очікування одне - сприяти врегулюванню внутрішньоукраїнського конфлікту на південному сході цієї країни, забезпечити ще раз загальне розуміння безальтеративності виконання Мінських домовленостей, не допустити спроби якогось розмивання цих Мінських домовленостей», - сказав Пєсков.

На питання, як у Кремлі відреагували на ідею президента України Володимира Зеленського створити на сході України муніципальну варту, Пєсков відповів: «Ми дізналися про це з повідомлень у ЗМІ, тому зараз коментувати не вважаю можливим, буде понеділок, буде зустріч четвірки, буде обговорення предметне, професійне, і вже за підсумками можна буде про щось говорити».

Зустріч Зеленського і Путіна.

Зеленський відповідаючи на питання, чи запланована у нього в рамках саміту в «нормандському форматі» двостороння зустріч з Путіним, сказав: «Так, всі двосторонні зустрічі будуть у всіх президентів».

Крім того, на уточнююче питання, чи побоюється він майбутньої зустрічі, Зеленський відповів: «Ні, я хочу результат.

Єдине, через що я нервую.

Просто зустрілися, побачили і сказали, ми плануємо.

Я дуже не люблю нерезультативність переговорів - це єдине, чого я боюся».

«А чого мені боятися? Я президент вільної країни, я нормальна порядна людина, я не продаю нашу країну, нікому, ніколи, ні за що.

Правда на нашій стороні.

Коли правда за твоєю спиною і дійсно бажання припинити війну - ти міцнієш з кожним днем», - додав голова держави.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що Путін планує провести в Парижі двосторонні зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, президентом України Володимиром Зеленським і канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Меркель планує провести у Парижі 9 грудня окремі двосторонні зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським і президентом РФ Володимиром Путіним.

З 15.00 за місцевим часом заплановані двосторонні переговори.

Спочатку Меркель зустрінеться з Путіним, а потім - із Зеленським.

Після цих зустрічей відбудеться спільна робоча сесія в "нормандському форматі".

За підсумками зустрічі на саміті федеральний канцлер сподівається на новий поштовх для мирного процесу і домовленості про наступні кроки.

Позиція інших країн світу.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас вимагає від Кремля більшої готовності йти назустріч Україні.

За словами німецького міністра, після декількох років застою президент України Володимир Зеленський проявив сміливість зробити перші кроки «з усіма внутрішньополітичними ризиками та побічними ефектами».

Тепер Росія також повинна показати, що подальші домовленості можливі, вважає Маас.

Однак, для цього потрібно зробити ще багато дипломатичних зусиль і мати терпіння, додав він.

«Разом з Францією ми також повинні вплинути на Росію (...) В понеділок, перш за все, мова піде про те, щоб нарешті перестала майже щодня проливатися кров на європейській землі», - зауважив німецький міністр.

Сполучені Штати Америки запевнили Україну в непохитній підтримці напередодні зустрічі лідерів країн «нормандського формату».

У посольстві США нагадали, що, починаючи з 2014 року США надали Україні 3 млрд доларів на підтримку безпеки та інші напрямки.

Генеральний директор Міністерства закордонних справ Великобританії з питань безпеки та консульських питань Філіп Бартон закликав Росію припинити підтримку контрольованих нею бойовиків перед самітом лідерів країн "нормандської четвірки".

"Цього року я бачу трохи надії.

Надії, що "нормандський саміт" наступного тижня ознаменує собою початок прогресу на шляху до миру на сході України і принесе настільки потрібний перепочинок жителям Донбасу", - заявив Бартон.

При цьому дипломат сказав, що Сполучене Королівство вітає чітке зобов'язання президента України Володимира Зеленського знайти дипломатичне вирішення конфлікту.

"Ми сподіваємося, що Росія виконає свою роль шляхом негайного припинення підтримки так званих сепаратистів і дотримання її Мінських зобов'язань", - підкреслив Бартон.

Також він висловив надію, що щоденні залякування та обмеження у роботі спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ будуть припинені.

Очікування України.

Від результатів переговорів «нормандської четвірки» залежить майбутнє України, заявив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

«Завтра відбудуться переговори у нормандському форматі і від їх успішності залежить майбутнє країни.

В цей день не повинно бути політики та боротьби - тільки державницька позиція для України», - зазначив він.

Крім того, Разумков підкреслив, що «червоні лінії будуть дотримані, а наші території – повернуті».

Віче на Майдані / УНІАН.

У Києві на Майдані 8 грудня пройшло народне віче «Червоні лінії», ініційоване партіями «Європейська солідарність», «Голос», Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

Вимоги протестувальників: жодних компромісів щодо унітарної держави і федералізації, щодо європейського та євроатлантичного курсу, щодо деокупації і повернення Криму.

Також на акції вимагали не робити ніяких політичних дій, зокрема, виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над державним кордоном, а також не робити зупинок в міжнародних судових процесах проти Росії.

Трохи історії Нормандського формату.

Президенти України, Франції та Росії, а також канцлер Німеччини зустрічалися вже 5 разів.

Остання зустріч нормандської четвірки відбулася 19 жовтня 2016 року в Берліні, в переговорах брали участь Петро Порошенко, Володимир Путін, Ангела Меркель і Франсуа Олланд.

Вона тривала майже 5 годин.

Саме під час цих переговорів і з'явилося перше згадування про знамениту "формулу Штайнмайєра".

Назва формату походить від зустрічі голів цих чотирьох держав, яка вперше відбулася 6 червня 2014 у місті Бенувіль, що в Нормандії (Франція), в рамках святкування 70-річчя операції «Оверлорд» і відкриття так званого другого фронту Другої світової війни.

#Путін#нормандський формат#Володимир Зеленський.

Источник материала
Поделиться сюжетом