Експерт прогнозує укладення контракту з транзиту газу цього року
Експерт прогнозує укладення контракту з транзиту газу цього року

Експерт прогнозує укладення контракту з транзиту газу цього року

17:34, 11 грудня 2019.

Енергетика.

19.

Згідно з прогнозом, обсяг транзиту наступного року скоротиться вдвічі.

Україна укладе новий контракт з Росією щодо транзиту російського газу через свою територію до кінця цього року.

Таку думку висловив керівник підрозділу по фінансовому аналізу корпорацій групи ICU Олександр Мартиненко в ході презентації макроекономічного прогнозу.

"Той факт, що досі немає угоди про транзит, насправді, один з ключових факторів, який продовжує підтримувати ціни на природний газ.

І якщо угода буде все-таки укладено, а ми очікуємо, що швидше за все, воно буде укладено наприкінці року, то ціни на газ втратять підтримку і можуть знизитися ще більше", - сказав Мартиненко.

За оцінками експертів ICU, обсяг транзиту російського газу через територію України наступного року скоротиться вдвічі як наслідок використання Росією альтернативних газопроводів, але не виключено, що за результатами переговорів обсяг може бути та вище цих очікувань.

Також Мартиненко висловив думку, що "Північний потік-2" почне працювати до кінця наступного року, і нові санкції не зможуть цьому завадити через сильну підтримку проекту з боку ключових європейських країн.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів у "нормандському" форматі у Парижі 9 грудня заявив про шанс підписати новий транзитний договір з Російською Федерацією на кращих умовах, ніж були до цих переговорів.

Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років.

Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

#транзит газу#транзит російського газу.

Источник материала
Поделиться сюжетом