Президент підписав закон про скасування держмонополії на виробництво спирту
Президент підписав закон про скасування держмонополії на виробництво спирту

Президент підписав закон про скасування держмонополії на виробництво спирту

15:06, 11 грудня 2019.

Агро.

Законом буде надано можливість суб'єктам господарювання виробляти і продавати спирт за наявності відповідної ліцензії.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про лібералізацію у сфері виробництва спирту і скасування державної монополії на спиртову на галузь.

Як зазначається у картці закону на сайті Верховної Ради, закон «Про внесення змін до закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» повернуто з підписом президента сьогодні, 11 грудня.

Як повідомляв УНІАН, відповідний закон Верховна Рада ухвалила 3 грудня.

Згідно з пояснювальною запискою, цей документ з 1 січня 2020 року скасовує державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні.

Зокрема буде надано можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт, у тому числі на експорт, за наявності відповідної ліцензії.

Обов'язкова умова для отримання ліцензії - встановлення цілодобового спостереження за місцем виробництва.

Водночас, закон запроваджує обмеження на імпорт спирту до 1 січня 2024 року - імпортувати зможуть тільки уповноважені Кабінетом міністрів державні підприємства.

Імпорт здійснюватиметься за ліцензією і не може перевищувати 10% обсягу виробництва спирту на підприємстві.

Крім того, відповідно до закону, виробляти алкогольні напої для реалізації на території України до 1 січня 2024 року можна буде зі спирту, який має статус українського товару відповідно до Митного кодексу.

Також закон до 1 липня 2021 року запроваджує зобов'язання щодо збереження робочих місць у розмірі 70% від штату на підприємствах, які підлягають приватизації.

Закон набуває чинності з наступного дня після опублікування і вводиться в дію з 1 липня 2020 року.

#президент#Володимир Зеленський.

Источник материала
Поделиться сюжетом