Закон про мову доопрацюють за рекомендаціями Венеційської комісії
Закон про мову доопрацюють за рекомендаціями Венеційської комісії

Закон про мову доопрацюють за рекомендаціями Венеційської комісії

Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко попросив підготувати пропозиції уповноважену з захисту державної мови Тетяну Монахову і керівника підкомітету з питань інформполітики гуманітарного комітету Микиту Потураєва, пише "Інтерфакс-Україна".

"Якщо треба, ми зберемо робочу зустріч із цього питання, обговорити, яким чином треба реагувати, якщо треба, поговорити з членами Венеціанської комісії й запитати у них, що вони мали на увазі", – сказав він.

Що відомо про Венеційську комісію.

Венеціанська комісія або Європейська комісія за демократію через право – дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права, котрий надає висновки про відповідність проєктів законодавчих актів у різних країнах європейським стандартам та цінностям.

Що вирішила Венеційська комісія щодо "мовного закону" в Україні.

Експерти комісії вважають, що Україна не спромоглася досягти належного балансу між сприянням українській мові та захистом мовних прав національних менших.

Відповідно до висновків комісії "питання мовної політики в Україні нині є надзвичайно складним, делікатним і надмірно політизованим".

Зокрема через російську агресію на Донбасі і в Криму.

Більше про критику комісії – тут.

Що пропонує Венеційська комісія.

Якнайшвидше розробити необхідний закон "у співпраці з усіма зацікавленими сторонами", а зараз тимчасово призупинити дію положень "мовного закону", які стосуються національних меншин.

Комісія ще рекомендує виключити із закону про мову "дискримінаційні, положення щодо мов, які не є мовами корінних народів України чи офіційними мовами країн-членів ЄС".

Як відреагували в Україні.

Мовна омбудсменка Тетяна Монахова заявляла, що не планує ініціювати переписування закону про державну мову або відкладання його імплементацію (втілення).

Однак наголошувала, що Україна буде дослухатися до рішення Венеційської комісії і втілить "частину рекомендацій щодо закону про державну мови".

Закон про функціонування української мови як державної навесні 2019 року схвалила Верховна Рада 8-го скликання.

Вимоги закону про державну українську мову / Інфографіка 24 каналу.

Источник материала
Поделиться сюжетом