Наталія Лигачова про кримінальну відповідальність за дезінформацію: Небезпеки більше, ніж користі
Наталія Лигачова про кримінальну відповідальність за дезінформацію: Небезпеки більше, ніж користі

Наталія Лигачова про кримінальну відповідальність за дезінформацію: Небезпеки більше, ніж користі

Про це сказала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова під час круглого столу «Національна стійкість: нові підходи у вирішенні старих проблем».

Напередодні «Детектор медіа» опублікував повний текст законопроєкту про медіа, який передали для обговорення членам Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, проте в ньому немає перехідних положень.

«Я вважаю, що публікація законопроєкту дуже важлива.

Ми зараз розгорнемо широке громадське обговорення цього законопроєкту – з одного боку.

А з іншого – ми матимемо можливість бачити, яких трансформацій законопроєкт буде зазнавати вже в ході роботи з ним безпосередньо депутатів», – пояснила пані Лигачова.

За її словами, робоча група в складі галузевих експертів і юристів створила цей продукт, однак «тепер уже м'яч на полі депутатів».

Крім того, вона повідомила, що посада омбудсмена не передбачена цим законопроєктом.

На її думку, посаду можуть назвати «Уповноважений з ..

(протидії дезінформації)».

Наталія Лігачова також вказала, що залишається багато питань до частини про дезінформацію, тому що «це дуже чутлива тема».

«Наша громадська організація категорично проти кримінальної відповідальності.

Ми готові підтримати дуже високі штрафи.

Ми за протидію дезінформації.

Ми розуміємо, що це дійсно дуже складна і важлива проблема.

Ми розуміємо, що навряд чи вона зараз може вирішитися на рівні лише саморегуляції і сорегуляції.

Ми за посилення регулятора в цій державі.

Але все-таки кримінальна відповідальність у таких чутливих областях – це може, нам здається, мати зворотній ефект», – повідомила вона.

Пані Лигачова уточнила, що розробники законопроєкту про медіа говорять, що в ньому не йдеться про конкретних журналістів.

«Ми всіляко будемо наполягати, щоб кримінальна відповідальність в жодному з цих законопроєктів не вводилася.

Небезпеки тут, здається, більше, ніж користі», – додала вона.

За його словами, має бути посилена відповідальність для журналістів за розповсюдження маніпулятивної та неправдивої інформації.

Це буде зроблено шляхом введення в законодавство поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою.

Він додав, що за замовлення та здійснення такого маніпулювання має бути введена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету.

15 листопада Володимир Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)».

Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством.

За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією».

Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут.

11 грудня відбулася коротка презентація законопроєкту про медіа членам Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Після цього його передали для детальнішого розгляду очолюваному Микитою Потураєвим («Слуга народу») підкомітету з питань інформаційної політики з тим, щоби 23 грудня його, за однією версією, комітет розглянув, а за іншою – розглянув і одразу зареєстрував.

При цьому робоча група продовжує шліфувати текст та вносити в нього правки.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Юрій Павленко (ОПЗЖ) звернувся до редакції «Детектора медіа» з проханням проаналізувати текст документу.

Источник материала
Поделиться сюжетом