Рада повернула комітету для підготовки до повторного першого читання президентський законопроект "Про розвідку"
Рада повернула комітету для підготовки до повторного першого читання президентський законопроект "Про розвідку"

Рада повернула комітету для підготовки до повторного першого читання президентський законопроект "Про розвідку"

13:50, 12 грудня 2019.

Політика.

Законопроектом передбачалося, що посадові оклади співробітників розвідки розраховуватимуться так, як і для працівників НАБУ, ДБР, органів прокуратури, суддів.

Верховна Рада ухвалила рішення про повернення в Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки для підготовки до повторного першого читання президентський законопроект «Про розвідку» (№ 2412).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 336 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, розвідувальними органами є: Служба зовнішньої розвідки; розвідувальний орган Міністерства оборони; розвідувальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Служба зовнішньої розвідки здійснює розвідувальну діяльність у зовнішньополітичній, економічній, військово-технічній, науково-технічній, інформаційній, екологічній сферах, сфері кібербезпеки.

Законопроектом передбачено здійснення контролю за діяльністю розвідувальних органів України, зокрема контроль за суб’єктами розвідувального співтовариства здійснюють президент України, Верховна Рад (парламентський контроль), Рахункова палата (державний зовнішній фінансовий контроль).

Контроль за виконанням покладених на співробітників розвідувальних органів завдань здійснюють керівники цих органів та уповноважені ними посадові особи (відомчий контроль).

Громадяни України беруть участь у здійсненні цивільного контролю.

Законопроектом унормовуються питання стосовно інформації про розвідувальні органи та розвідувальну діяльність, зокрема визначається, що інформація про розвідувальну діяльність, про методи розвідки, сили і засоби розвідки, задіяні у здійсненні розвідувальної діяльності, розвідувальна інформація, інформація про забезпечення споживачів розвідувальною інформацією, про взаємодію розвідувальних органів з іншими суб’єктами розвідувального співтовариства, з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами установами, організаціями, компетентними органами іноземних держав, міжнародними організаціями належить до таємної інформації та є розвідувальною таємницею.

Законопроектом передбачається підвищити соціальний та правовий захист співробітників кадрового складу, зокрема, посадові оклади таких співробітників розраховуватимуться відповідно до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року, як це запроваджено для працівників Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, органів прокуратури, суддів.

#законопроект#Верховна Рада#розвідка.

Источник материала
Поделиться сюжетом