У НАН оцінили збитки через пожежу в коледжі Одеси: втрачено унікальну колекцію
У НАН оцінили збитки через пожежу в коледжі Одеси: втрачено унікальну колекцію

У НАН оцінили збитки через пожежу в коледжі Одеси: втрачено унікальну колекцію

17:41, 12 грудня 2019.

У пожежі загинули директор інституту НАН та його помічниця.

Через пожежу в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу збитків також зазнала Національна академія наук, оскільки у згорілій будівлі також розміщувався Інститут морської біології НАН.

Про це повідомили члени комісії НАН, як була створена для з'ясування обставин і наслідків пожежі, передає "Радіо Свобода".

Мова йде про унікальну колекцію та дослідницькі матеріали, які вчені збирали упродовж останніх 65 років.

Що стосується співробітників - то майже всі вони врятувалися, окрім двох - загинули директор Борис Александров та його помічниця Галина Іванович.

За словами голови комісії, заступника головного вченого секретаря НАН України Володимира Ємельянова, комісія має виступити в Національній академії наук із доповіддю до 25 грудня.

"Загальна оцінка втрат, якщо її виражати в фінансових термінах, це близько 2 мільйонів гривень загалом.

Це приміщення інституту і обладнання, зокрема комп’ютери.

Втрачені унікальні рукописи та бібліотека професора Ювеналія Зайцева із автографами вчених, втрачені звіти і дослідницькі матеріали, які збирали 65 років", - повідомив він.

Наразі інститут морської біології працює в приміщеннях фізико-хімічного інституту НАН України, а також в приміщені Південного наукового центру.

Як уточнила тимчасова виконувачка обов’язків директора Інституту морської біології Галина Мінічева, адміністрація запрацювала вже через кілька днів після пожежі.

За її словами, більша частина наукових матеріалів збереглася - вони або були оцифровані, або їхні копії зберігають працівники вдома.

Але, звісно, "живі" колекції не повернути, зазначила науковець.

В тій же будівлі також розміщувалися і підрозділи інших наукових установ, зокрема спеціальне конструкторсько-технічне бюро фізико-хімічного інституту НАН України, відділ експонування Одеського археологічного музею НАН України та відділення гідроакустики інституту геофізики НАН України.

Як повідомляв УНІАН, вранці 4 грудня в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на третьому поверсі 6-поверхового навчального корпусу виникла пожежа, площа якої становила 4 тисячі квадратних метрів.

У цьому кутовому будинку розміщувались 19 різних організацій і установ.

У результаті пожежі загинули 16 людей, постраждали більш як 30 осіб.

#новини України#пожежа#НАН#коледжпогода в Одесі.

Источник материала
Поделиться сюжетом