В Україні зменшили штрафи за порушення роботодавцями законодавства про працю
В Україні зменшили штрафи за порушення роботодавцями законодавства про працю

В Україні зменшили штрафи за порушення роботодавцями законодавства про працю

19:16, 12 грудня 2019.

Фінанси.

Юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі, зокрема, фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України) (№1233).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 267 із 372 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом встановлюється, що юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

Також штраф накладатиметься у разі вчинення порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення - у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Крім того, встановлюється, що за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці накладається штраф у 2-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

За недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - у 4-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

Визначається, що у разі сплати юридичною особою або фізичною особою-підприємцем 50% розміру штрафу протягом десяти банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, така постанова вважається виконаною.

У разі виконання припису центрального органу виконавчої влади та усунення виявлених порушень у визначені приписом строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

#Рада#роботодавець.

Источник материала
Поделиться сюжетом