Дрібних виробників сиру та м'яса виведуть у законну площину
Дрібних виробників сиру та м'яса виведуть у законну площину

Дрібних виробників сиру та м'яса виведуть у законну площину

Це допоможе вивести діяльність дрібних переробників молока, м'яса та інших продуктів у легальну площину, розповіла в ефірі AgroFM заступник голови громадської спілки «Вівчарство та козівництво України» Наталія Якименко.

За її словами, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зараз готує правки до Закону України №771 «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини».

«Директорат міністерства зібрав профільні асоціації, громадські спілки, бізнес, і вони разом продумали правки до закону.

Посеред іншого буде введене поняття локального виробника, який працює на певній території й у радіусі 50 км (в гірських районах — 80 км) може продавати свою продукцію кінцевому споживачу», — говорить вона.

Козівництво в Україні зараз активно розвивається.

Але розвивається або великий бізнес, або маленькі фермочки, які утримують по 100-150 голів.

Останні переробляють все молоко на крафтові сири.

Проте в рамках діючого закону вони не можуть офіційно реалізувати свою продукцію навіть на агропродовольчому ринку, розповідає Якименко.

Також ніхто не контролює, в яких умовах виробляється продукція.

«Крафтовий виробник у місті — це обладнаний цех чи ресторан.

У такому приміщенні виробляють продукцію із купленої сировини.

Якщо говорити про село, де родина утримує тварин і сама переробляє продукцію, то вони працюють без експлуатаційного дозволу.

А це — порушення санітарних норм та інших вимог — щодо наявності питної води, освітлення тощо», — пояснила заступник голови ГС «Вівчарство та козівництво України».

Також Якименко додала, що з прийняттям правок до закону дрібні переробники зможуть продавати сири чи ковбаси власного виробництва в рамках розвитку зеленого туризму або відкривати МАФи для продажу населенню.

Але не торгувати в мережах — це, як і раніше, буде заборонено.

Ірина Кравченко, Agro.

Источник материала
Поделиться сюжетом