Євросоюз зробив висновки про виконання Україною угоди про асоціацію
Євросоюз зробив висновки про виконання Україною угоди про асоціацію

Євросоюз зробив висновки про виконання Україною угоди про асоціацію

Європейський Союз представив доповідь про оцінку виконання Україною угоди про асоціацію.

Відповідний документ представлений на сайті Європейської комісії.

"Угода про асоціацію продовжує зближувати Європейський Союз і Україну.

Завдяки цій угоді Європейський союз став основним торговельним партнером України, і з тих пір, як два роки тому ЄС ввів безвізовий режим для громадян України, вони здійснили понад 3 млн поїздок.

Тим більше вражає те, що Україна проводить такі суттєві і важливі реформи, в той час як її незалежність, територіальна цілісність і суверенітет ставляться під загрозу.

Україна може розраховувати на підтримку ЄС", - заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Джозеп Боррелл.

У доповіді розглядається виконання Україною зобов'язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС в контексті переглянутої Європейської політики сусідства.

В документі позитивно оцінюється запуск роботи Вищого антикорупційного суду, прийняття законодавства про криміналізацію незаконного збагачення, перезапуск НАЗК та захист інформаторів.

Також європейські чиновники відзначають зростання торгівлі між Україною та ЄС, продовження зростання економіки та стабілізацію банківського сектору.

Звертається увага на початок роботи Фонду енергоефективності, створеного на гроші ЄС (104 млн євро), позитивні результати економічних і галузевих реформ, такі як прийняття закону про бюджет, митницю, дерегуляцію ринку, держзакупівлі.

Тим не менш, в Євросоюзі негативно ставляться до того, що люди, залучені до шахрайства з "Приват.

Банком", досі не притягнуті до відповідальності, а повернення коштів, імовірно присвоєних, залишається незавершеним.

Що стосується енергетики, поділ "Нафтогазу" має бути завершено до кінця 2019 року.

Реалізація реформи сектора електроенергетики залишається складною в нинішній структурі олігополістичного ринку, зазначили європейські чиновники.

Були обмежені реформи у сфері прав інтелектуальної власності.

У доповіді наголошується на необхідності поліпшення ділового клімату та заохочення інвестицій, зокрема шляхом забезпечення верховенства закону і підтримки боротьби з корупцією.

З 2014 року ЄС разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад 15 мільярдів євро у вигляді грантів та кредитів для підтримки реформ в Україні.

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, набула чинності 1 вересня 2017 року.

Вона сприяє поглибленню політичних зв'язків, зміцненню економічних зв'язків і поваги спільних цінностей, а також є основою для співпраці ЄС і України та підтримки реформ в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом