Із князі в грязі: Що сталося з компанією "Укрбуд" і чого чекати її вкладникам
Із князі в грязі: Що сталося з компанією "Укрбуд" і чого чекати її вкладникам

Із князі в грязі: Що сталося з компанією "Укрбуд" і чого чекати її вкладникам

Найбільший гравець на будівельному ринку столиці, корпорація "Укрбуд", через брак коштів призупинила будівництво 26 об'єктів, внаслідок чого можуть постраждати 13 тис.

Ситуації передував продаж екс-президентом корпорації Максимом Микитасем ключової компанії холдингу - фірми "Укрбуд Девелопмент".

Зараз Микитась і гендиректор "Укрбуд Девелопмент" Олег Майборода обмінюються взаємними звинуваченнями, а вкладники проводять пікети під Офісом президента і пишуть колективні петиції.

12 грудня президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуацію з "Укрбудом" вирішено і будівництво розпочатих об'єктів має завершити холдингова компанія "Київміськбуд".

Але про все по порядку.

З чого все почалося.

Проблеми у компаній, пов'язаних з "Укрбуд Девелопмент", почалися в травні поточного року.

Тоді Антимонопольний комітет України оштрафував дві компанії корпорації "Північно-український будівельний альянс" і "Спецбуд-Плюс" на суму близько 150 млн грн за змову в тендерах на реконструкцію Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.

Амосова і гімназії ім.

У червні ці компанії було оштрафовано ще на 112 млн грн за змову у тендерах на реконструкцію Шулявського шляхопроводу.

Крім цього, в травні детективи НАБУ провели обшуки в будинках Нацгвардії і "Укрбуду".

Слідчі дії було пов'язано з кримінальним провадженням щодо будівництва житла для військовослужбовців Нацгвардії.

Тоді правоохоронці затримали екс-командувача Національної гвардії України Юрія Аллерова, генерального директора компанії "Укрбуд Девелопмент" Олега Майбороду та оцінювача Алісу Грищук.

Однак незабаром всх трьох було відпущено.

На початку жовтня по цій же справі було затримано екс-президента "Укрбуду" Максима Микитася, який невдовзі вийшов на свободу під заставу в 80 млн грн.

Максим Микитась.

ins{.

У липні поточного року інвестори почали повідомляти про зупинку будівництва житлових комплексів "Укрбуду".

Зазначалося, що компанія почала переносити терміни введення в експлуатацію на рік і більше.

У вересні Максим Микитась на своїй сторінці в Facebook заявив про продаж своєї частки у компанії "Укрбуд Девелопмент", додавши, що будівництва запущено і корпорація працює в звичайному режимі.

"За останні місяці було проведено детальний аудит, приведено в порядок організаційну структуру компанії, оптимізовано масу процесів як будівельних, так і фінансових.

І угода відбулася..

На сьогодні компанія функціонує у звичайному режимі, будівництва запущено, менеджмент на своїх місцях", - зазначав тоді Микитась.

скриншот.

ins{.

Гендиректор компанії "Укрбуд Девелопмент" Олег Майборода також зазначав, що будівництва відновлено і фінансуються в повному обсязі.

"Після літнього зниження темпів роботи на всіх майданчиках набирають обертів, а процеси фінансуються в необхідному обсязі.

Весь менеджмент залишається на своїх місцях, а керівництво компанією буде здійснювати рада директорів, щоб посилити контроль за виробничими та фінансовими процесами", - зазначав Майборода, передає "Економічна правда".

Однак інвестори кілька разів виходили на акції протесту.

Новий виток конфлікту.

4 грудня в ефірі телеканалу "Прямий" Максим Микитась заявив, що втратив контроль над компанією, а відповідальність перед інвесторами несуть зокрема гендиректор "Укрбуд Девелопмент" Олег Майборода і новий співінвестор компанії, ресторатор Дмитро Федотенков.

"На сьогодні я втратив керування компанією, я втратив як власник компанії всі активи.

Це пан Федотенков, це пан Майборода.

І ще хотів би підкреслити, є пан Мармиш, який був головним юристом, на людей якого дуже багато оформилося активів, що належать "Укрбуду".

І ці три людини відповідальні перед інвесторами за те, що повинні добудувати і за рахунок яких коштів", - зазначав Микитась.

За словами Микитася, менеджмент компанії вивів з неї активи з прибутковістю близько 4 млрд грн.

Екс-президент "Укрбуду" додав, що компанію не продавав, а підписав лише меморандуми про наміри продажу.

За його словами, підписи на багатьох документах підроблені, а Федотенкову компанію продали без його відома.

У відповідь на цю заяву Олег Майборода звинуватив у проблемах "Укрбуду" Микитася, додавши, що екс-депутат витрачав оборотні кошти компанії на особисті цілі.

Экономическая правда.

"(Микитась) з самого початку плутав оборотні кошти з прибутком.

За нормальної кон'юнктури ринку це сходило з рук, але при виникненні проблем відразу став утворюватися серйозний грошовий дефіцит", - заявив Майборода.

Він також розповів, на що Микитась нібито витрачав гроші.

"Будинок на Осокорках обійшовся (Микитасю) в 160 млн гривень.

Різної нерухомості для себе він прикупив ще на 500 млн.

Любив гарні речі: купити годинник за 300 тис.

або машину за 630 тисяч євро – легко! Його Lamborghini Urus (з номером року народження Микитася) був перший в Україні.

Одним з найбільш дорогих захоплень виявилася політика - перемога в одних виборах і програш в інших коштували більше 300 млн грн.

Ну, і вишенька на торті - 1,5 млрд гривень було витрачено на придбання різних активів, типу спроби придбання "Промінвестбанку", покупка "Теплоенерго", бази відпочинку, різні майданчики та непрофільні бізнеси, які крім збитків нічого не принесли", - підкреслив Майборода.

У листопаді інвестори "Укрбуду" на сайті президента зареєстрували петицію, в якій закликали Володимира Зеленського розібратися в критичній ситуації навколо "Укрбуду", а 5 грудня влаштували мітинг під стінами Офісу президента.

Що далі.

На початку грудня гендиректор "Укрбуд Девелопмент" Олег Майборода заявив, що будівництво об'єктів зупинено, "тому що (ці об'єкти) готуються для передачі іншому забудовнику, який взявся їх завершити".

"Про допомогу ми просили кілька великих компаній, попередню згоду дав "Інтергал-Буд", - зазначав Майборода.

В "Інтергал-Буді" повідомляли, що компанія візьметься за добудову лише в разі комплексної передачі всіх 26 споруджуваних житлових об'єктів та виконання держорганами ряду умов.

Серед висунутих умов було одержання відсутньої дозвільної документації по об'єктах "Укрбуду", гарантії відсутності претензій в існуючих кримінальних справах до нового забудовника, зняття арештів та інших блокуючих будівництво питань щодо майданчиків "Укрбуду", підключення об'єктів до інженерних комунікацій і введення в експлуатацію.

12 грудня президент України Володимир Зеленський повідомив, що будинки вкладників "Укрбуду" добудує компанія "Київміськбуд".

У "Київміськбуді" цю інформацію підтвердили і додали, що житло інвесторів буде добудовано, а квартири - передано власникам.

Источник материала
Поделиться сюжетом