Лідери ЄС домовилися довести парникові викиди до нуля до 2050 року
Лідери ЄС домовилися довести парникові викиди до нуля до 2050 року

Лідери ЄС домовилися довести парникові викиди до нуля до 2050 року

16:55, 13 грудня 2019.

Екологія.

З угоди поки виключена Польща, чия економіка сильно залежить від вугілля.

На зустрічі в Брюсселі лідери країн Євросоюзу домовилися досягти нульового балансу вуглецевих викидів в атмосферу до 2050 року.

З угоди поки виключена Польща, чия економіка сильно залежить від вугілля, передає Бі-бі-сі.

Президент Європейської ради Шарль Мішель визнав, що деяким країнам і регіонам важче адаптуватися до прийнятого рішення.

За його словами, ЄС продовжить переконувати Польщу підтримати угоду.

Деякі східноєвропейські держави хотіли отримати фінансові та низку інших гарантій, перш ніж погодитися з рішенням ЄС про скорочення чистого обсягу викидів парникових газів до нуля.

Чехія та Угорщина погодилися брати участь тільки після отримання запевнень в тому, що в остаточному варіанті угоди буде врахований варіант використання атомної енергії.

Зустріч лідерів ЄС відбулася в той момент, коли в Мадриді наближалися до завершення переговори країн ООН про зміну клімату.

Існують побоювання, що остаточна редакція заяви про прагнення до нульових викидів може бути пом'якшена, а основне рішення відкладено до наступної зустрічі в Глазго в кінці 2020 року.

Після 10-годинного обговорення на саміті було прийнято спільну заяву, в якій говориться, що Європейська рада схвалює мету - зробити Євросоюз вуглецево-нейтральним до 2050 року.

Концепція кліматичної нейтральності в екологічній політиці означає, що викиди парникових газів в атмосферу державою або підприємством дорівнюють нулю або ці викиди нейтралізуються заходами з захисту навколишнього середовища.

В угоді не названа Польща, але зазначено, що "одна держава-член на даному етапі не може взяти на себе зобов'язання по виконанню цього показника".

Європейська рада повернеться до цього питання в червні наступного року.

У заяві прописано право кожної країни-учасниці на прийняття власних рішень у частині виробництва енергії, у тому числі використання ядерної енергії як частини національної енергетичної системи.

Шарль Мішель визнав, що для деяких країн-учасниць реалізація угоди буде складною.

"Ми прийняли це рішення з урахуванням багатьох проблем різних країн, тому що ми знаємо, що важливо враховувати різні національні умови і стартові позиції", - сказав він.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що переговори були важкими, і вітав виключення Польщі зі угоди.

"Це правило, яке повинно бути включено і в законодавчий процес, - що Польща буде рухатися до кліматичної нейтральності в своєму власному темпі", - сказав він.

Великобританія не брала участі в саміті і повинна покинути Євросоюз у кінці січня.

Проте в червні цього року уряд оприлюднив подібні плани зі скорочення викидів парникових газів у Великобританії до нуля до 2050 року.

Така обіцянка передбачає повну заборону автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння до 2050 року.

Європейська зелена угода включає в себе:.

Так званий механізм справедливого переходу (вартістю 100 млрд євро), покликаний допомогти країнам, які все ще сильно залежать від викопного палива і вуглецевоємних процесів, перейти на поновлювані джерела енергії.

Пропозиції зі зниження викидів парникових газів до 50% від рівня 1990 року або навіть нижче до 2030 року - замість поточної мети 40%.

Прийняття закону, в якому буде прописано досягнення ЄС до 2050 року "кліматичної нейтральності".

План зі сприяння переробки відходів і стратегія "від ферми до виделки споживача", спрямована на підвищення стійкості виробництва і розподілу продуктів харчування.

Кліматична нейтральність передбачає врівноваження викидів шляхом видалення з атмосфери парникових газів.

Теплові викиди, створювані автомобілями і електростанціями, нейтралізуються шляхом видалення парникових газів з повітря шляхом посадки нових лісів або з допомогою технологій уловлювання вуглецю.

#зміни клімату#викиди вуглекислого газу.

Источник материала
Поделиться сюжетом