Мінфін перейде до випуску ОВДП тільки в гривні: названо терміни
Мінфін перейде до випуску ОВДП тільки в гривні: названо терміни

Мінфін перейде до випуску ОВДП тільки в гривні: названо терміни

10:10, 13 грудня 2019.

Фінанси.

За словами директора департаменту боргової політики Мінфіну Поліни Ярової, дуже дорогим виявляється борг, який ми беремо в іноземній валюті.

Міністерство фінансів України з метою зниження валютних ризиків має намір до 2024 року перейти до випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих лише в гривні.

Як повідомила під час брифінгу директор департаменту боргової політики Міністерства фінансів України Поліна Ярова, в період 2014-2016 років, коли девальвація гривні була найбільш масштабною, держборг зріс більш ніж у три рази, оскільки більше 60% боргу було номіновано в іноземних валютах.

«Дуже дорогим виявляється борг, який ми беремо в іноземній валюті..

Беручи до уваги високі ризики валютного боргу, ми поступово будемо переходити до випуску внутрішніх облігацій тільки в національній валюті, ми плануємо до 2024 року повністю перейти до випуску ОВДП тільки в гривні..

Напевно, найближчим часом також будемо здійснювати випуск в євро», - сказала Ярова.

За її словами, крім збільшення частки держборгу в нацвалюті, урядова стратегія управління держборгом передбачає рівномірний графік його погашення, залучення довгострокового пільгового фінансування, розвиток міцних взаємовідносин з інвесторами.

Директор департаменту боргової політики Мінфіну також зазначила, що одними з причин виникнення боргу є недоотримання доходів від приватизації та невиконання позичальниками боргових зобов'язань, забезпечених держгарантіями.

«За всі роки незалежності жоден держбюджет не був затверджений з профіцитом..

Накопичена непогашена заборгованість з 90-х років ще досі є, і на сьогодні вона становить 2 млрд дол.

США», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, державний і гарантований державою борг України в жовтні скоротився як у національній, так і в іноземній валюті.

Через девальвацію гривні оцінка боргу в доларовому еквіваленті скоротився на 1,35% - до 81,83 млрд дол., водночас у гривневому еквіваленті - зріс на 2,37%, до 2,045 трлн грн.

Згідно з прогнозами Національного банку України, держборг України на кінець 2019 року буде нижче 55% ВВП.

#гривня#Мінфін#ОВДП.

Источник материала
Поделиться сюжетом