Відразу скажу, що вважати цей напій молоком несправедливо.
Адже молоко, за визначенням, це продукт молочних залоз ссавців.
Рослинне ж молоко (таким словом його звично називають) - це не що інше, як напій з води, насіння або горіхів, водна емульсія, наприклад, мигдалю, вівса або рису.
І природно, що властивості залежать від рослини, з якого його виготовили, це просто інший продукт.
А що у нього спільного з молоком? Тільки рідка консистенція і колір, і то не завжди, та присутність слова «молоко» в назві.Не так давно можна було купити тільки один вид такого «молока» - соєве.
Зараз на полицях знайдеться багато різних видів рослинного молока.
До речі, хоча ми вважаємо рослинне молоко сучасним напоєм, про мигдальне молоко вже згадувалося в арабській кулінарній книзі 1226 року «Кітаб аль-Табих» (Книга Страв).Ці рослинні напої підходять людям з непереносимістю лактози чи мають алергію на білок коров'ячого молока.Їх можна вводити в раціон дітей від одного року.
Але є виняток - рисове молоко не рекомендується дітям до 4-5 років через можливий вміст миш'яку в рисових висівках, що використовують для приготування продукту.
Кількість миш'яку в рисовому молоці безпечна і не шкодить дорослим, але це може бути шкідливо дітям.
Також вони допомагають урізноманітнити раціон у випадках, коли не використовуються молочні продукти.
Кожен з рослинних напоїв має свій смак, склад і засвоюваність.
В деяких рослинних напоях буде трохи більше якихось певних вітамінів, наприклад, в арахісовому молоці більше вітаміну Е, ніж, скажімо, в соєвому.
У вівсяному є бета-глюкани, що впливають позитивно на імунітет.
Крім того, в рослинне молоко промислового виробництва часто додають кальцій і вітаміни А і Д.
У соєвому молоці найбільше рослинного білка.
Цим воно близьке до коров'ячого молока.
На його основі виробляють також соєві вершки та йогурт.
Шукайте соєве молоко без додаткового жиру і доданого цукру.
А рисове молоко містить більше вуглеводів.
Для порівняння: в одній склянці їх стільки ж, як в шматку хліба.
Воно підходить для людей з алергією на сою або горіхи, практично не містить білка.
Проте, враховуючи високий глікемічний індекс 85, з ним треба бути обережними при діабеті.Кокосове молоко більш жирне і калорійне з усіх видів рослинного молока.
Такі напої можуть бути присутніми в нашому харчуванні, але важливо розуміти, що вони не замінять корисних властивостей молочних продуктів, які у невеликих кількостях повинні бути в здоровому харчуванні щодня.
Рослинне молоко легко зробити вдома самостійно, тільки не можна довго зберігати.
Його найчастіше додають в каву, використовують для випічки, салатних заправок і тушкування овочів.
А ви використовуєте рослинне молоко?.