Епіфаній: Київський патріархат юридично припинив існувати
Епіфаній: Київський патріархат юридично припинив існувати

Епіфаній: Київський патріархат юридично припинив існувати

13:18, 14 грудня 2019.

У митрополичих палатах заповідника "Софія Київська" відбувається Архієрейський собор Православної церкви України.

Юридично припинила існувати й Патріархія УАПЦ / УНІАН.

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній повідомив про юридичне припинення існування Київської патріархії Української православної церкви Київського патріархату та Патріархії Української автокефальної православної церкви.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав архієпископ Чернігівський і Ніжинський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря).

За його словами, сьогодні у митрополичих палатах національного заповідника "Софія Київська" відбувається Архієрейський собор ПЦУ.

Зокрема, на засіданні собору предстоятель ПЦУ повідомив про юридичне припинення існування релігійних організацій "Київська патріархія УПЦ КП" та "Патріархія УАПЦ".

Як повідомляв УНІАН, почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив про намір зберегти Українську православну церкву Київського патріархату, яка була однією із засновниць єдиної помісної православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

24 червня синод Православної церкви України позбавив почесного патріарха ПЦУ Філарета права управління Київською єпархією та передав її митрополиту Епіфанію.

30 липня почесний патріарх Філарет звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням продовжити реєстрацію УПЦ КП.

Своєю чергою Міністерство культури виступило із заявою, в якій зазначило, що УПЦ Київського патріархату вже ліквідована.

31 липня почесний патріарх Філарет заявив про подання судового позову до Міністерства культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.

12 вересня на сайті церкви повідомлялося, що Окружний адмінсуд Києва засвідчив протиправність наказу Міністерства культури, яким скасовано чинність статутів УПЦ КП та Київської патріархії.

Також зазначалося, що суд заборонив органам влади чи нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії, що стосуються Київської патріархії Української православної церкви Київського патріархату та її майна.

5 грудня синод ПЦУ надав почесному патріарху Філарету пожиттєве право на проживання у будівлі церкви та здійснення богослужінь у Володимирському соборі.

13 грудня почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що у Києві 20 грудня відбудеться форум на захист УПЦ Київського патріархату.

Учасники форуму закличуть президента і міжнародні організації не допустити ліквідації УПЦ КП.

Філарет вважає, що президент мав би «посприяти поверненню» реєстрації УПЦ КП.

#новини України#Філарет#Київський патріархат#ПЦУ#Епіфаній.

Источник материала
Поделиться сюжетом