Єврокомісія констатувала катастрофічну ситуацію з правами людини в Криму і на Донбасі
Єврокомісія констатувала катастрофічну ситуацію з правами людини в Криму і на Донбасі

Єврокомісія констатувала катастрофічну ситуацію з правами людини в Криму і на Донбасі

У незаконно анексованому Криму ситуація з правами людини погіршилася, тоді як на Донбасі, окрім ішного, катастрофічне положення зафіксовано в гуманітарній сфері.

Про це йдеться в доповіді Європейської комісії про виконання Україною угоди про асоціацію.

"Ситуація з правами людини на незаконно анексованому Кримському півострові продовжувала погіршуватися в 2019 році.

Як і в 2018 році, тривали систематичні репресії проти осіб, які, як вважається, виступають проти фактичної "влади", - йдеться у повідомленні.

Більш того, європейські чиновники звертають увагу на продовження залякувань та переслідувань кримських татар на окупованому півострові.

Діяльність кримськотатарського меджлісу залишається під забороною з 2016 року у відповідності з російським законодавством, відзначають в європейських інституціях.

Що стосується прав людини на так званих територіях, непідконтрольних українського уряду, на Донбасі, тут також, як і раніше, придушуються права і свободи людини.

Крім іншого, в районах, контрольованих незаконними збройними формуваннями, відбуваються цілеспрямовані вбивства, довільні затримання, має місце утримання людей в умовах без зв'язку із зовнішнім світом, факти сексуального та гендерного насильства, тортур і свавільного порушення прав власності.

Свобода засобів масової інформації, а також свобода релігії або переконань також серйозно постраждали в цих областях.

Громадська сфера діяльності істотно обмежена.

Гуманітарна ситуація на сході України, як і раніше, викликає серйозну стурбованість шостий рік поспіль: понад 3,5 мільйона людей по обидві сторони лінії зіткнення, як і раніше, потребують гуманітарної допомоги і захисту.

Ситуація характеризується невибірковим обстрілом цивільної інфраструктури, перебоями в подачі води і відключеннями електрики, шкодою для навколишнього середовища і тривалими проблемами, пов'язаними з обмеженим доступом гуманітарної допомоги на території, які контролюються бойовиками.

Наразі, за даними Управління ООН з координації гуманітарних питань (UNOCHA), фінансування ООН покриває тільки 49% плану з гуманітарних заходів на 2019 рік.

Источник материала
Поделиться сюжетом