Судовий комітет Палати представників США проголосував за статті імпічменту Трампа
Судовий комітет Палати представників США проголосував за статті імпічменту Трампа

Судовий комітет Палати представників США проголосував за статті імпічменту Трампа

У п'ятницю, 13 грудня Судовий комітет Палати представників США проголосував за статті про імпічмент президента Дональда Трампа.

Про це повідомляє NBC News.

"Сьогодні урочистий і сумний день.

Третій раз за півтора з половиною століття Судовий комітет Палати представників проголосував за імпічмент президента проти зловживання владою та перешкод Конгресу.

Палата представників діятиме швидко", - заявив після голосування голова комітету Джеррі Надлер.

Президента звинувачують у зловживанні владою в особистих інтересах та перешкоджанні Конгресу.

У першій статті звинувачення йдеться про тиск Трампа на керівництво України для пошуку компромату на свого політичного противника Джо Байдена, з використанням затримки військової допомоги як важеля впливу.

Друга стаття стосується спроб Білого дому перешкоджати розслідуванню у справі імпічменту, а саме відмови надавати необхідні документи, тиску на свідків.

Одним з прикладів спроб вплинути на свідків були заяви Трампа на адресу колишнього посла США в Україні Марі Йованович, яка давала свідчення в Конгресі по справі про імпічмент.

Передбачається, що в середу дані статті будуть винесені на затвердження повним складом Палати представників.

На наступному етапі процедури імпічменту президента судовий процес повинен буде пройти у верхній палаті Конгресу – Сенаті.

Швидше за все, сенатори відмовляться усунути Трампа від посади президента, оскільки саме у верхній палаті Конгресу у його соратників з Республіканської партії є більшість голосів, щоб заблокувати процедуру.

Лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл заявив у коментарі Fox News у четвер, що "немає жодних шансів", що Трампа засудять в Сенаті, адже для цього потрібно дві третини голосів.

Передбачається, що в Сенат звинувачення проти Трампа передадуть на початку січня, але невідомо, як довго конгресмени їх розглядатимуть.

Источник материала
Поделиться сюжетом