New York Times: Україна шукає нові способи зближення з адміністрацією Трампа
New York Times: Україна шукає нові способи зближення з адміністрацією Трампа

New York Times: Україна шукає нові способи зближення з адміністрацією Трампа

14:38, 16 грудня 2019.

Світ.

Українському президенту досі потрібна американська підтримка, тож він пропонує нового посла й розмірковує над тим, щоб найняти лобістів для побудови кращих відносин.

Добиваючись відновлення обтяжених відносин своєї країни з Вашингтоном, союзники президента України Володимира Зеленського зустрічалися з лобістами, у яких є тісні зв’язки в адміністрації Дональда Трампа.

Так українська сторона хоче знайти спосіб створити нові канали комунікації.

Після більш ніж двох місяців тривожного очікування, Зеленський нарешті, здається, отримав підтримку Білого дому в призначенні нового кандидата на посаду українського посла в США, - пише New York Times.

Крім того, український президент, якому досі дуже потрібна американська допомога, подав чіткий сигнал, що ні він, ні його чиновники не будуть допомагати процесу імпічменту проти Трампа.

Київ, зокрема, мовчить, про факт, що знав про рішення американського президента заморозити допомогу для української армії на майже 400 мільйонів доларів за тижні до того, як це стало відомо публічно.

Майже кожен лідер у світі шукає спосіб вести справи з Трампом.

Але навряд чи комусь з них доводиться мати справу з більшим тиском й труднощами, ніж Зеленському.

Знаючи більше тепер про Вашингтон і його реалії, український президент разом зі своєю командою обережно намагаються відновити свій статус важливого союзника з суттєвим порядком денним, який заслуговує вагу й підтримку Вашингтона.

Роботи не початий край.

Команда Зеленського була збентежена відсутністю підтримки України з боку Трампа перед переговорами з Росією, які відбулися минулого тижня.

Крім того, обіцяна зустріч в Білому домі президентів України й США так і не відбулася.

Хоча в американській адміністрації тихо дають зрозуміти, що це може статися в другій половині січня.

Команді Зеленського також не сподобалася зустріч Трампа з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим у минулий вівторок.

А коли особистий адвокат американського президента Рудольф Джуліані несподівано відвідав Київ нещодавно, шукаючи бруд на політичних опонентів свого клієнта, жоден український урядовець не зустрівся з ним.

На питання про те, чого адміністрація Зеленського хоче від Вашингтона, заступний прем’єр-міністра України Дмитро Кулеба відповів у Німецькому Фонді Маршалла: «Все, про що ми просимо наших колег у США, це належне ставлення.

Ми не хочемо, щоб нас соромили й звинувачували».

Продовження українських спроб подолати негативне ставлення Трампа до України вказують на те, що адміністрація Зеленського готуються до провалу процедури імпічменту в Сенаті.

Вони майже впевнені, що їм потрібно працювати з нинішнім Білим домом як мінімум рік, а може й наступні п’ять років залежно від результатів виборів.

Бажання Зеленського порозумітися з адміністрацією Трампа навряд чи лишилося непоміченим в Києві.

Навіть якщо візит в Білий дім відбудеться, існує ризик, що його будуть вважати не так перемогою українського президента, як поклоном Трампу, який знову зможе наголосити, що не пов’язував таку зустріч чи американську військову допомогу для України з особистими політичними вигодами.

«У Києві нам доводиться робити ставку на нинішню владу у Вашингтоні», - сказав професор Інституту міжнародних відносин Микола Капітоненко.

Але він додав, що зближення з республіканською адміністрацією теж містить свої ризики.

Однак, український президент «розуміє, що небезпечно ставати на чийсь бік».

Впродовж останніх тижнів було чітко видно, наскільки важлива американська підтримка для Києва й що він хоче отримати більше її від Трампа.

Американський дипломат вирушив у Київ, щоб висловити підтримку українській стороні перед тим, як Зеленський вперше зустрівся сам-на-сам з Володимиром Путіним в Парижі.

Але чиновники адміністрації Трампа у приватних розмовах повідомили українським колегам, що сам президент США оголосить про підтримку України або через Twitter, або офіційно запросивши Зеленського відвідати Білий дім наступного місяця.

Але хоч Трамп опублікував у неділю більше 100 повідомлень в Twitter, жодне з них не стосувалося України й не виражало їй підтримку на переговорах.

Адміністрація Трампа також чинила опір запровадженню санкцій проти російської газової труби «Північний потік-2», яка буде транспортувати газ в обхід України.

Білий дім намагався підірвати зусилля Конгресу щодо блокування спорудження російської ГТС, який додав пункти про санкції в військовий бюджет на 738 мільярдів доларів, підтриманий Палатою представників у середу.

Та й військова допомога, яку блокував Трампа, досі не була повною мірою передана Україні.

Всі ці проблеми можуть пояснити, чому українська сторона розглядає можливість скористатися послугами лобістів у Вашингтоні, попри потенційну політичну й фінансову ціну.

Під час своєї передвиборчої кампанії Зеленський проголосив, що йому не потрібні лобісти, як уряду його попередника.

«Я ніколи не зустрічав жодного лобіста.

Мені це не потрібно.

Я не платив ані копійки й не буду», - говорив Зеленський.

Однак, за кілька тижнів до його обрання в червні його радники тихо працювали з вашингтонською фірмою Signal Group, щоб організувати зустріч з Вашингтоні з адміністрацією Трампа, а також з відомствами Конгресу, які займаються американо-українськими відносинами.

Зеленський дистанціювався від цього, хоча Signal Group зареєструвалася як іноземний агент, повідомивши про отримання 70 тисяч доларів від партії Зеленського через юриста на ім’я Маркус Коен.

Останній стверджував, що ці гроші його власні, а не від української партії.

Відділ з національної безпеки Департаменту юстиції звернулася до Коена з вимогою прояснити всі домовленості, а потім закликав його зареєструватися як іноземний агент.

«Зеленський міг вирішити, що принаймні поки що, поки довіра не відновлена, найкраще самому представляти себе, щоб ніхто інший не інтерпретував його слова», - сказала Хізер Конлі, яка була заступником помічника Держсекретаря в бюро з питань Європи й Євразії.

Зараз вона очолює європейську програму Центру стратегічних й міжнародних відносин.

Представники цієї організації теж зустрічалися з радниками Зеленського в квітні за сприяння Signal Group і Коена.

Видання пише, що ідея наймати лобістів у Вашингтоні подобається не всім у команді українського президента.

Існує страх, що робота з фірмою, у якої є тісні зв’язки з Трампом, може підірвати підтримку Демократичної партії.

Однак, наразі розглядається співпраця з двома лобістськими компаніями, пов’язаними з Полом Манафортом, який був головою виборчого штабу Трампа.

Про це виданню повідомили три джерела.

Одна з них Mercury Public Affairs.

Представник компанії, який раніше працював з Манафортом в його українському бізнесі, зустрічався минулого місяця в Києві з одним з помічників Зеленського.

Ім’я лобіста Баян Ланза.

У нього є зв’язки з Білим домом.

Його зустріч з українськими чиновниками організував юрист на ім’я Ендрю Мак, який сам зареєструвався в Департаменті юстиції як лобіст Зеленського, якому не платять.

Мак, який фактично живе між Вашингтоном і Києвом, був призначений Зеленським минулого місяця на роль радника, відповідального за розбудову підтримки української діаспори.

Інша лобістська фірма під назвою Prime Policy Group теж пов’язана з Манафортом.

Хоча цей зв’язок більш застарілий.

Компанію заснував Чарлі Блек, який був бізнес-партнером Манафорта у 80-90-х роках.

Його компанія представляє інтереси інших українських клієнтів, зокрема Сергія Тігіпко, мільярдера, який був чиновником в уряді Віктора Януковича.

Блек прокоментував виданню, що він не обговорював співпрацю з командою Зеленського, але був би не проти цього.

Мак цього місяця зустрівся з колишнім членом Палати представників і демократом, який перебіг в табір республіканців Білом Таузіном.

Він зараз теж лобіст.

Джерела розповіли виданню, що його кандидатура для роботи в інтересах України наразі не розглядається.

Втім, у нього є зв’язки, які можуть бути корисними.

Його кабінет в Конгресі колись включав Дена Броулітта, який тепер став міністром енергетики США.

І Києву може знадобитися його допомога в енергетичних поставках.

#Трамп#відносини#Україна і США#Володимир Зеленський.

IноЗМI.

телеграм-канал перекладів зарубіжної преси.

Читати в Telegram.

Источник материала
Поделиться сюжетом