Показали унікальні договори між Польщею і Україною
Показали унікальні договори між Польщею і Україною

Показали унікальні договори між Польщею і Україною

16 грудня у Вінниці відкрили виставку, присвячену 100-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Польщею у 1919-1920 роках.

Виставка складається з шести стендів.

Кожен з них відкриває ті сторінки дипломатичних представництв України і Польщі, які мали конкретний етап свого існування у Києві, Одесі, Варшаві та Гданську."Для України і для Польщі 1919 рік був періодом випробування, боротьби за незалежність і відстоювання своєї державності.

Ініціатива створення дипломатичних відносин, створення представництва у Києві належала Польській стороні, але перше консульство було відкрито в Одесі.

Тут є перші документи, які надавалися тогочасним дипломатам, – каже директор Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірина Матяш.

- Тогочасні консульства, зокрема, утримувались за рахунок власних коштів дипломатів".

То були важкі часи.

Але всі розуміли, що такі представництва потрібно відкривати по всьому світу.

Для молодих держав було вкрай важливо донести свою позицію за кордоном.

І тому ми можемо прочитати ті документи, які тут презентовані.

Виставка цікава не фотографіями, а своєю змістовністю.

Більшість документів, які тут презентовані, дуже рідкісні і важливі", - каже генеральний консул у Вінниці Даміан Цярцінські.Кілька днів тому цю ж виставку презентували у кількох містах Польщі.

Окремим питанням українсько-польських взаємин зазначеного періоду є військова співпраця, детально висвітлена в опублікованих архівних матеріалах.

Источник материала
Поделиться сюжетом