24 грудня у католиків Святвечір – день напередодні Різдва Христового і приготування до цього великого свята.
НАРОДНА ПРАВДА розповідає про традиції та історію свята.
Loading...
Святвечір – історія і традиції.
Назва «сочельник» (у російському варіанті) походить, як вважають, від слова «сочиво» — це особлива зернова каша, зазвичай з медом і фруктами.
Традиційно вкушати «сочиво» треба в переддень свята тільки після літургії, яка з’єднується з вечірнею.
Традиція не куштувати їжі до першої вечірньої зірки, пов’язана зі спогадом про явище зірки на Сході, що сповістила про народження Христа.
Однак, статутом ця традиція не наказана.
У різдвяний святвечір в церквах вранці служиться свята меса по чину Адвента, а меса навечір’я Різдва починається затемно, як правило, опівночі, але з пастирських міркувань дозволено починати богослужіння на кілька годин раніше.
Новий рік і Різдво: скільки вихідних буде на свята в Україні.
Святвечір у багатьох західних країнах, як і Різдво — це родинне свято.
Навіть ті, хто не відвідує церкву, збираються ввечері за столом всією родиною.
У цей день родина збирається за святковим столом, на якому лежать оберемки сіна, як нагадування про Віфлеємські ясла, домашні читають уривок з Євангелія і співають першу колядку.
Весь ритуал трапези Святвечора очолює батько сімейства.
Перед самим початком застілля читають уривок Євангелія від Святого Луки про Різдво Христа і читають спільну сімейну молитву.
Під час вечері присутні обмінюються облатками (пластинки прісного хліба, з фігурним малюнком, які символізують тіло Христа).
Відламавши шматочок облатки, той, кому її дарують, вимовляє добре побажання.
Повсюдно поширений і звичай залишати за різдвяним столом незайняте місце.
Якщо хто-небудь прийде до хати на Різдво, то буде прийнятий, як брат.
Цей звичай — знак пам’яті про близьких і дорогих людей, які не можуть в цей день зустріти свято разом з сім’єю.