Україна депортувала до Азербайджана опозиційного блогера Ісаєва
Україна депортувала до Азербайджана опозиційного блогера Ісаєва

Україна депортувала до Азербайджана опозиційного блогера Ісаєва

Про це 15 грудня повідомила Державна міграційна служба Азербайджана, передає «Радіо Свобода».

«Ельвін Ісаєв, громадянин Азербайджанської Республіки, 1980 року народження, був депортований в Азербайджан 12 грудня 2019 року за порушення імміграційного законодавства України», – йдеться в повідомленні.

Українська сторона ситуацію наразі не коментувала.

Також невідомо за якої статтею арештували блогера.

Ельвін Ісаєв жив у Росії з 1998 року, він отримав громадянство в 2001 році.

У серпні 2019 року його затримали, пізніше суд Санкт-Петербурга ухвалив рішення про видворення блогера з РФ і позбавив його російського громадянства, визнавши його паспорт недійсним (через деякий час це рішення було скасовано).

Сім’я блогера пов’язувала його затримання в Росії і судове рішення з публікаціями в блозі, у яких він критикував керівництво Азербайджана, називав президента Ільгама Алієва диктатором і розповідав про корупцію в Азербайджані.

Після позбавлення його російського паспорта Ельвін Ісаєв у кінці вересня поїхав в Україну.

За даними українських ЗМІ, 12 грудня він зник у Києві.

Викрадачів досі не знайдено.

Гусейнлі отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

14 жовтня 2017 року журналіста затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві.

Причиною затримання називали те, що він перебуває у базі Інтерполу.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді 18 діб арешту.

Адвокати оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив азербайджанського журналіста на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

5 березня 2018 року особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендував у Києві.

Після цього низка громадських організацій звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

Також «Репортери без кордонів» просили ГПУ, МВС та АП повернути Гусейнлі паспорт.

Пресслужба прокуратури Київської області повідомиляла «Детектору медіа», що не може повернути паспорт нідерландському журналісту Фікрету Гусейнлі, який переслідується владою Азербайджану та проходить екстрадиційну перевірку, оскільки 2 квітня Печерським районним судом міста Києва було «проголошено лише резолютивну частину рішення».

16 квітня журналісту вдалося повернули паспорт.

На той момент екстрадиційна перевірка щодо журналіста в Україні тривала.

27 липня 2018 року в Генеральній прокуратурі України повідомили, що не можуть завершити екстрадиційну перевірку азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі, бо він виїхав з України.

Источник материала
Поделиться сюжетом