Журналістки «UA: Житомир» босоніж протестували проти закриття ранкової програми
Журналістки «UA: Житомир» босоніж протестували проти закриття ранкової програми

Журналістки «UA: Житомир» босоніж протестували проти закриття ранкової програми

Журналістки з команди ранкової програми у футболках із логотипом каналу «UA: Житомир» вийшли босоніж перед будівлею філії, заклеїли роти чорними стрічками, а в руках тримали напис «Житомир».

Акцію протесту провели ближче до обіду, після виходу ранкової програми, про це розповіла у коментарі виданню «Детектор медіа» журналістка Оксана Гебрич.

За її словами, команда ранкової програми була занепокоєна ситуацію з ранками після виходу новини на сайті «Детектора медіа» про те, що у філій НСТУ швидше за все заберуть ранкові програми і перенесуть їх в одне місто.

Вона пояснила, що босий протест – це крок відчаю та прохання про те, щоб на ситуацію з ранками звернули увагу.

За її словами, на сьогодні для регіону їхня ранкова програма – це єдиний майданчик, де журналісти можуть розповісти про своїх земляків, літературне і мистецьке життя Житомирщини.

У грудні до команди каналу дійшла інформація не лише про закриття ранкових програм, але і про скорочення штату, про яке наразі нікого з працівників каналу не попереджували.

«На даному етапі, можливо, люди розчарувалися.

У нас не така велика заробітна плата, щоб за неї триматися, але ми любимо свою роботу», – сказала журналістка і додала, що з ними ніхто не говорив про плани на 2020-ий рік, які зміни чекають команду ранкової програми.

Ранкова програма на каналі «UA: Житомир» триває дві години, складається з чотирьох блоків, на які запрошують четверо гостей.

У межах програми виходять рубрики, в яких журналісти з гостями обговорюють все найцікавіше, що відбувається на Житомирщині.

До складу команди ранку входять редактор і шестеро журналістів, які також самі монтують.

Вони працюють у штаті.

Ранкові програми та сюжети для них знімають загальні оператори, які працюють у філії.

Технічного персоналу у ранкової програми немає.

Як зазначила Оксана Гебрич, гості, які ходять на ефір ранкових програм, та глядачі, з якими є інтерактивний зв'язок, занепокоєні закриттям ранків.

«У разі закриття ранкової програми навряд чи хтось дізнається про наших земляків.

Якщо зроблять загальну ранкову програму на базі однієї філії, в якій будуть виходити сюжети про Житомирщину, то я не думаю, що це забезпечить потреби в інформації для наших глядачів», – сказала журналістка.

За словами члена правління Миколи Чернотицького, на Суспільному проводили дослідження, згідно з результатами якого у 2018-2019 роках філії не виконали плани щодо ранкових новин та розважального і просвітницького мовлення.

Оксана Гебрич розповіла, що, створюючи ранок, вони намагаються тримати баланс, щоб порушувати більш серйозні теми (але все одно в легкій формі, наскільки це можливо) і розважальні, останні переважають.

Вона додала, що відео ранків, які вони публікують в соціальних мережах, завжди мають свого глядача, частина з них набирає досить багато поширень та переглядів.

Також журналістка зазначили, що у ранковій програмі зосереджуються на житті регіону.

«Якщо в ефірі ранку проскакує загальна тема, то все одно беремо до уваги особливості Житомирщини.

Наші експерти завжди говорять про загальні теми з прив’язкою до регіону», – розповіла вона.

«Детектор медіа» звернувся до менеджерів Суспільного по коментар.

Наразі у НСТУ немає відповідей на запитання про можливе скорочення штату у філіях і зміни ранкових програм у 2020 році.

У НСТУ сказали, що коли буде розроблена концепція ранкового мовлення, тоді лише зможуть дати відповіді.

Пізніше у компанії зазначили, що у 2020 році Суспільне посилить спільну роботу з регіонами з виготовлення контенту.

У телецентрі «Олівець» будують студії, в яких з 2020 року відбуватимуться щоденні включення з регіонами.

У то же час у філіях НСТУ занепокоєні закриттям ранкових програм.

У філіях пропонують: оптимізувати, насамперед, саму ідею ранкового телешоу та, можливо формат; створити комунікативну групу для обговорення оптимізації ранкового телешоу та творчих груп «Ранок»; провести прямий діалог членів правління ПАТ «НСТУ» з творчими групами «Ранок» філій ПАТ «НСТУ» задля пошуку компромісу та уникнення відчуття невизначеності та непорозумінь.

Після оприлюдення відкритого листа колективами ранків правління пояснило, що буде з «Ранком», програма виготовлятиметься в інший спосіб.

Робочу групу, яка розроблятиме оновлену концепцію ранкового мовлення у філіях Суспільного, очолив продюсер Чернігівської філії Артем Шелковий.

Додамо, правління Суспільного мовлення розглядає всі регіональні філії як одну велику платформу доставки міжрегіонального контенту.

Источник материала
Поделиться сюжетом