Супрун з посиланням на медичний подкаст "Температура нормальна" наголосила, що варто харчуватися різноманітно, не обмежувати себе в раціоні навіть взимку – "не боятися нітратних помідорів, завезених огірків і ГМОшних яблук".
Ексміністерка МОЗу погодилася з тим, що у несезонних овочах і фруктах більше нітратів, але у маленьких кількостях вони шкоди не матимуть.
Для отримання шкідливої концентрації нітратів треба їсти продукти в надзвичайно великій кількості.
“Це правда, що в овочах та фруктах, які вирощували не в сезон, більше нітратів.
Але це ще не робить салат з помідорів та огірків взимку небезпечним.
Рівень і шкода від нітратів і в зимових огірках, і в ранніх кавунах, перебільшені.
Бідний раціон набагато більш шкідливий для здоров’я, ніж яблуко з супермаркету.
Тільки не забувайте ретельно мити всі овочі, фрукти й зелень вдома".
"Нітратні" овочі і БАДи: що обрати.
Продажі біологічно-активних добавок зростають щороку по всьому світу.
У 2018 році ринок БАДів становив майже 124 мільярдів доларів, а у 2023 році він складе понад 205 мільярдів доларів.
Однак Супрун наголошує, що для здорових людей найбільш ефективне джерело вітамінів – це збалансоване харчування, а не вітаміни чи добавки з аптеки.
Відтак навіть взимку не варто обмежуватися лише сезонними овочами та фруктами.
Несезонні овочі купувати безпечно / Unsplash.
Овочі та фрукти "вже не ті"?.
Часто можна почути слова літніх людей: "Сучасні овочі і фрукти вже не ті".
За словами Супрун, раніше були інші сорти і смакова гамма, відтак ці зміни природні і не впливають на кількість корисних складових у рослинах.
"Смак змінюється – загальний стан рослин залишається приблизно однаковим.
А чи буде користь з тої капусти, яку ви з’їсте, впливає більше не сорт, а умови вирощування, ґрунт та умови зберігання", – написала ексміністерка МОЗу і додала, що вживання овочів й фруктів сирими не гарантує, що так краще засвояться всі вітаміни.
Несезонні овочі купувати безпечно / Unsplash.