Тимчасова слідча комісія продовжує розслідувати корупційні зловживання у Федерації футболу України
Тимчасова слідча комісія продовжує розслідувати корупційні зловживання у Федерації футболу України

Тимчасова слідча комісія продовжує розслідувати корупційні зловживання у Федерації футболу України

Глава ФФУ Андрій Павелко.

Продовжує свою роботу Тимчасова слідча комісія, яка розслідує корупційні зловживання у Федерації футболу України, теперішній Українській асоціації футболу.

Сьогодні відбулося чергове засідання, на якому ТСК розглянула отримані за запитами народних депутатів матеріали від правоохоронців, державних органів, а також безпосередньо від УАФ та її "дочки" - "ФФУ Продакшн".

Особливу увагу ТСК привернула інформація про здійснення керівництвом УАФ сумнівних закупівель через компанію "Ньюпорт менеджмент ЛТД", внаслідок яких протягом 2015-2017 років понад 13 млн євро коштів, що надходили від УЄФА, опинилися на прибалтійських рахунках офшорних компаній з явними ознаками фіктивності.

Зокрема, йдеться про придбання понад 30 тонн чаю на суму 385 195 євро, понад 10 тонн кави на суму 1 218 630 євро, понад 2 тонн морепродуктів на суму 646 790 євро, електричних ламп та електроніки на суму 2 657 115 євро, транспортних послуг та пального на суму 1 287 680 євро, інших товарів та послуг, які не є типовими для діяльності національної спортивної федерації.

Спрямування цих коштів за призначенням - на будівництво футбольних полів - дозволило б уникнути необхідності в бюджетному фінансуванні.

Однак УАФ ухилилася від надання документів стосовно можливого нецільового використання коштів, отриманих від УЄФА та з інших джерел на розвиток футбольної інфраструктури.

Окрім того, керівництво УАФ заперечує свій вплив на впровадження і реалізацію бюджетної програми, вказуючи, що лише виступили ініціатором будівництва футбольних полів як профільна федерація.

Отриманими ТСК документами підтверджено, що УАФ впливала на реалізацію бюджетної програми на всіх її етапах, зокрема:.

- надавала Мінрегіону розрахунки обсягу коштів, необхідних для початку реалізації бюджетної програми;.

- президент ФФУ Андрій Павелко, бувши одночасно народним депутатом України та головою Бюджетного комітету, брав участь у затвердженні відповідних видатків держбюджету;.

- керівництво ФФУ увійшло до складу комісії Мінрегіону, яка визначала перелік об’єктів будівництва та обсяги фінансування кожного з них;.

- ФФУ було рекомендовано типовий проект міні-футбольного майданчика, який розмістили на офіційному сайті Мінрегіону;.

- "ФФУ Продакшн" брало безпосередню участь у реалізації бюджетної програми і як підрядник, і як постачальник штучної трави.

На наступному засіданні Тимчасова слідча комісія планує отримати особисто від керівників правоохоронних органів пояснення щодо причин затягування розслідувань у кримінальних провадженнях щодо бюджетної програми.

Також у планах комісії з’ясування обставин введення дозволу на 100% передплату робіт з будівництва футбольних полів зі штучним покриттям за бюджетні кошти, що стало однією з основних причин зловживань з боку підрядників та призвело до втрат бюджетних коштів.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны