У МЗС РФ звинуватили керівництво України в тому, що воно "не поспішає" припиняти війну на Донбасі
У МЗС РФ звинуватили керівництво України в тому, що воно "не поспішає" припиняти війну на Донбасі

У МЗС РФ звинуватили керівництво України в тому, що воно "не поспішає" припиняти війну на Донбасі

14:16, 17 січня 2020.

Політика.

13.

«Зміна влади в Україні влітку 2019 року, на жаль, не привела до прогресу у вирішенні конфлікту на Донбасі», - заявили в МЗС Росії.

У МЗС РФ звинуватили керівництво України в тому, що воно «не поспішає» припиняти війну на окупованому Росією Донбасі.

Про це йдеться у відповідях Міністерства закордонних справ Російської Федерації на запитання ЗМІ, отримані до прес-конференції міністра закордонних справ Сергія Лаврова за підсумками діяльності російської дипломатії в 2019 році.

«Зміна влади в Україні влітку 2019 року, на жаль, не привела до прогресу у вирішенні конфлікту на Донбасі.

Нове керівництво країни, проголосивши припинення війни на південному сході одним зі своїх пріоритетів, поки не поспішає з реалізацією цього завдання.

Ситуація залишається складною та напруженою», - заявили в МЗС РФ.

При цьому у відомстві нарікають, що «оголошене в липні перемир'я, хоча й передбачало безстроковий характер, поки не привело до повного припинення вогню».

«Проект поправок до Конституції про децентралізацію, внесений у грудні до Верховної Ради, насправді стосувався не децентралізації, а реформи адміністративно-територіального устрою з посиленням повноважень центральної влади», - йдеться в повідомленні.

Разом із тим, відзначається, що президент України Володимир Зеленський, на відміну від свого попередника, зумів домогтися виконання рішень «нормандських самітів» 2015-2016 рр.

щодо розведення сил на трьох ділянках лінії зіткнення та письмової фіксації «формули Штайнмаєра», що дозволило провести 9 грудня в Парижі черговий, п'ятий, саміт «нормандського формату».

Його головним підсумком стало одностайне підтвердження безальтернативності Мінських угод як основи вирішення кризи в Україні, стверджують у МЗС РФ.

Лідери «четвірки» дали чіткі рекомендації Тристоронній контактній групі щодо «конкретних напрямків врегулювання.

Перші кроки вже зроблено.

Верховна Рада продовжила до 31 грудня 2020 року закон про особливий статус Донбасу, а 29 грудня 2019 року відбувся обмін частини утримуваних осіб», додали в міністерстві.

При цьому в МЗС РФ вимагають від України прямого діалогу з російськими бойовиками.

«Росія домагатиметься виконання всіх положень Мінських угод у всій їх повноті та послідовності, включно з припиненням вогню, розведенням сил, відведенням озброєнь, амністією, зняттям економічної та гуманітарної блокади, наданням Донбасу конституційно гарантованого особливого статусу й проведенням там місцевих виборів.

Ключі від усіх дверей, що ведуть до врегулювання, знаходяться в Києві», - заявили у відомстві.

У МЗС РФ зазначили, що встановлення «міцного миру» в Україні відповідає «нашим інтересам і має позитивно позначитися на наших двосторонніх відносинах».

Источник материала
Поделиться сюжетом