В Україні збільшуються насадження волоського горіха та фундука
В Україні збільшуються насадження волоського горіха та фундука

В Україні збільшуються насадження волоського горіха та фундука

Про це розповів Володимир Пахно, президент Української горіхової асоціації, передає Agro.

«По завершенню року, згідно державної програми садівники отримали компенсації за посадковий матеріал — 119,8 млн грн за перше півріччя і 160,2 млн грн за друге півріччя», — розповідає Пахно.

Це дозволило майже повністю задовольнити фактичні потреби по компенсації садивного матеріалу за 2019 рік 233 садівничим суб'єктам господарювання в Україні.

«Валовий збір волоського горіха прогнозується в межах +126 тис.

т, з них близько 60 тис.

т буде експортовано, велика частина у країни Перської затоки і південно-східну Азію», — розповів Володимир Пахно, президент Української горіхової асоціації.

Експерти прогнозують, що експортні ціни на волоський горіх залишаться на рівні минулого року, однак ціни внутрішнього ринку на несортовий горіх можуть бути зменшені.

«Також з’являться закупівельні підприємства по фундуку і будуть експортовані невеликі партії українського фундука в країни Прибалтики та скандинавські країни», — додає Пахно.

В свою чергу, фахівці вважають, що горіхові сади малої та середньої площі (до 30 га) об'єднуватимуться в регіональні кооперативи з підприємствами переробки.

«Ми продовжуватимемо спільні дії членів нашої асоціації, Мінекономіки, Торгово-промислової Палати України, ЗМІ за брендинг українського горіха в світі.

Таким чином, на ринку України і країн зарубіжжя з’являться нові українські продукти переробки горіха з високою доданою вартістю», — підкреслює президент асоціації.

Источник материала
Поделиться сюжетом