Забруднення річки Хомора: Фірсов заявив про черговий скид вод фабрикою
Забруднення річки Хомора: Фірсов заявив про черговий скид вод фабрикою

Забруднення річки Хомора: Фірсов заявив про черговий скид вод фабрикою

18 січня.

Сьогодні вночі ТОВ "Понінківська картонно-паперова фабрика" здійснила залповий скид у річку Хомора, інспектори вже відібрали пробу води.

Про це написав виконувач обов’язків голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов на свої сторінці в Facebook, передає УНН.

"Кричуща ситуація, сьогодні отримав інформацію, що вночі у Хмельницькій області Понінківська картонно-паперова фабрика здійснила залповий скид у річку Хомора.

Оперативно у четвертій ранку на місце виїхали інспектори Поліського округу ДЕІ і відібрали проби води", - написав Фірсов.

Так, ситуація з річками Хомора і Случ, триває вже декілька років, адже паперова фабрика регулярно скидає зворотні води у річку Хомора, "чим буквально труїть жителів Хмельницької і Житомирської областей".

Зазначається, що Хомора є джерелом питного водопостачання для жителів Полонського району, а водопостачання міста Новограда-Волинського Житомирської області здійснюється з річки Случ.

"Так само у річках регулярно гине риба і інші живі організми.

У квітні минулого року ДЕІ Поліського округу було розраховані збитки внаслідок загибелі риби - більше 21 млн грн", - повідомив очільник Держекоінспекції.

Через це 16 травня минулого року Верховна Рада України ухвалила постанову про звернення до Кабінету міністрів і Президента з приводу визнання басейну річок Хомора і Случ на Житомирщині і Хмельниччині зоною надзвичайної екологічної ситуації.

У той час, як ДЕІ у Хмельницькій області звернулась до суду з вимогою призупинити діяльність ТОВ "Понінківська картонно-паперова фабрика".

"І у липні минулого року Волинський окружний адміністративний суд задовільнив вимогу у повному обсязі.

Однак було подано апеляцію і вже у грудні Восьмий Апеляційний адміністративний суд міста Львова скасув це рішення.

Тобто фабрика і надалі може труїти дві області.

Чи зробило керівництво фабрики якісь висновки? Однозначно ні!" - написав Фірсов.

Источник материала
Поделиться сюжетом