Близько 20% відібраних зразків вершкового масла в українських магазинах виявилися фальсифікатом
Близько 20% відібраних зразків вершкового масла в українських магазинах виявилися фальсифікатом

Близько 20% відібраних зразків вершкового масла в українських магазинах виявилися фальсифікатом

16:49, 20 січня 2020.

Агро.

76.

Кожна п'ята пачка масла містила жири нетваринного походження.

Близько 20% зразків вершкового масла в українських магазинах виявилися фальсифікатом, що містить жири нетваринного походження.

Про це повідомила Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів за підсумками медіапроекту з моніторингу вершкового масла «СТОП Фальсифікат».

У рамках проекту громадські активісти та журналісти відібрали 77 зразків масла 30 виробників (28 - українських, 2 - німецьких) в торговельних мережах у чотирьох регіонах України: Сумах, Черкасах, Новій Одесі (Миколаївська область) і в Калуші (Івано-Франківська область).

Зразки направили на аналіз до Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби і лабораторії держпідприємства «Укрметртестстандарт».

"За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 16 відібраних зразків масла - фальсифікат (Суми - 3 зразки; Нова Одеса - 2; Черкаси - 3; Калуш - 8).

Загальна кількість виробників, назви яких зазначалися на маркуванні фальсифікованого масла, - 7, з яких 3 виробники реалізовували свою продукцію в одному регіоні, ще 2 реалізують фальсифіковану продукцію в більш ніж одному регіоні", - сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, зразки відбиралися однієї дати виготовлення, однієї жирності і в місцях офіційної реалізації, про що свідчить наявність чеку.

Магазини вибиралися випадково - за порадою споживачів у ході вуличного опитування.

Зазначається, що матеріали також будуть передані в Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства України для вжиття заходів.

Довідка УНІАН.

Проект «СТОП Фальсифікат» реалізується за участю журналістської команди телеканалу «1+1» «ТСН Тиждень» за підтримки Держпродспоживслужби, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів».

Проект стартував 16 грудня 2019 року і спрямований на посилення захисту споживачів і очищення ринку від фальсифікованої продукції.

Источник материала
Поделиться сюжетом