ДБР готує документи щодо примусового приводу Порошенка на допит
ДБР готує документи щодо примусового приводу Порошенка на допит

ДБР готує документи щодо примусового приводу Порошенка на допит

12:30, 21 січня 2020.

Політика.

24.

Сьогодні екс-президента Петра Порошенка викликали до Державного бюро розслідувань на допит як свідка у рамках розслідування кримінального провадження щодо призначення першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки.

Колишній глава держави не прийшов на допит.

У ДБР не повідомили, у який спосіб буде застосовано цей привід і чи буде він застосований уже 24 січня / УНІАН.

У Державному бюро розслідувань заявили про підготовку документів щодо примусового приводу екс-президента Петра Порошенка на допит.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам заявив виконуючий обов’язки керівника Першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олег Корецький, коментуючи той факт, що Порошенко сьогодні вкотре не з’явився на допит до бюро.

“Порошенко був дійсно викликаний сьогодні на 10.30 для допиту у якості свідка у кримінальному провадженні, яке стосується законності його дій при призначенні на посаду першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки особи”, - сказав Корецький.

Він стверджує, що Порошенко не з’явився без поважної причини, хоча повістка йому була направлена згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу за адресами місця проживання, місця реєстрації та місця роботи.

Крім того, Корецький зазначив, що вчора Порошенко без виклику і попередження прийшов до ДБР, і йому вказали, що сьогодні він запрошується на допит.

“Слідчими на даний час готуються матеріали для виконання примусового приводу Порошенка”, - наголосив Корецький.

Разом з тим він не уточнив, у який спосіб буде застосовано цей привід і чи буде він застосований вже 24 січня - на наступний допит Порошенка.

“Процес виконання приводу, в тому числі й народного депутата, передбачений чинним кримінальним процесуальним законодавством”, - зауважив Корецький.

Також він не уточнив, про яку саме особу йдеться у Службі зовнішньої розвідки і чи мається на увазі Сергій Семочко, який, як відомо, за президентства Порошенка обіймав посаду першого заступника голови СЗР.

“Такі речі я не уповноважений коментувати.

Це таємниця досудового розслідування”, - сказав Корецький.

Разом з тим Корецький додав, що Порошенку направлені повістки на допити як свідка ще на декілька дат, проте не уточнив у яких провадженнях, пославшись на таємницю слідства.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 21 січня, Порошенко не з’явився на допит до ДБР.

Його викликали на допит як свідка у провадженні від 12 листопада 2019 року.

5 грудня на той час директор ДБР Роман Труба заявив, що ДБР готує проект підозри Порошенку щодо призначення Семочка першим заступником голови СЗР.

За словами Труби, в бюро провели слідчі дії, які свідчать про те, що у діях екс-президента щодо призначення Семочка можливий склад злочину.

Семочко обіймав посаду першого заступника голови ДБР з 31 липня 2018 року по 12 квітня 2019 року.

Восени 2019 року журналісти оприлюднили матеріали розслідування, у яких стверджувалося, що Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму.

Крім того, згідно з даними розслідування, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

Источник материала
Поделиться сюжетом