Медведчук: Ми зробимо все необхідне, щоб президент не підписав злочинного закону про освіту
Медведчук: Ми зробимо все необхідне, щоб президент не підписав злочинного закону про освіту

Медведчук: Ми зробимо все необхідне, щоб президент не підписав злочинного закону про освіту

Ми зробимо все необхідне, щоб президент не підписав злочинного закону про освіту.

Про це голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя", народний депутат Віктор Медведчук заявив під час брифінгу після конференції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" в Полтаві.

"Закон про середню освіту.

Але закон про освіту, який було ухвалено раніше, теж не відповідає нормам Конституції і суперечить інтересам людей в Україні.

Виправити можна лише одним шляхом.

Ми нині говоримо про те, що ми зробимо все необхідне для того, щоб президент не підписав, якщо йдеться про закон про середню освіту, тому що це дуже важливо.

Сьогодні це дискримінація російськомовного населення, це дискримінація російської мови і це порушення п'яти статей Конституції: 11, 10, 22, 24, 53.

І з цим миритися не можна.

Якщо президент підпише цей закон, який є, на наш погляд, злочинним, закон, який не відповідає реаліям нашого життя та інтересам мільйонів наших громадян, ми підемо до Конституційного суду", - сказав він.

"Так само ми сьогодні розглядаємо і закон про державну мову українську, а також закон про освіту.

Можу вам сказати, що стосовно цього висловилися фактично всі міжнародні організації.

Комісар з прав людини Ради Європи висловився щодо питання мови і питання навчання, місія ООН висловилася, що треба наводити лад, і те, що ухвалено сьогодні в Україні, не відповідає інтересам, зокрема й у контексті захисту національних меншин та їхніх мовних прав, і те саме було висловлено Венеційською комісією стосовно закону про державну мову і стосовно закону про освіту.

А сьогодні такі самі оцінки лунатимуть і стосовно закону про середню освіту.

Це той злочин, яким іде сьогодні чинна влада, не звертаючи ні на що уваги", - додав нардеп.

"І повертаючись до питання миру, саме в цьому контексті, саме поставленого вами питання.

Скажіть, будь ласка, ми сьогодні говоримо про виконання мінських угод, ми говоримо про питання мирного врегулювання, ми говоримо про те, що Донбас треба повернути в Україну, а Україну – на Донбас.

Скажіть, а крім виконання мінських угод, навіть якщо влада піде на це, що ми ще можемо запропонувати громадянам, які живуть сьогодні на неконтрольованій території? Я думаю, у вас немає сумнівів, якою мовою там користуються, на тих територіях, у вас немає сумніву, що ці люди проти курсу України до НАТО, у вас немає сумнівів у тому, що ці люди висловлюють свою позицію і постійно відстоюють інтереси того, що Україна, яка може рухатися вперед, зокрема й в питаннях економічного розвитку, через відносини, відновлення відносин з РФ? Скажіть, а що з цього арсеналу, який я перелічив, і це просто так, на перший погляд, може сьогодні взяти на озброєння влада і що вона може запропонувати представникам Донбасу для того, щоб ті дійсно повернулися в Україну? Ось у чому питання.

Що ми говоримо про мову? Ми говоримо про знущання з мільйонів наших громадян, і ми ще говоримо про те, що в Україні потрібен мир.

Як його досягти, якщо сьогодні влада взяла на озброєння подібну політику, яка виступає проти, радикально проти тих інтересів, які сповідують сьогодні представники неконтрольованих територій?" - зазначив Медведчук.

Раніше партія "Опозиційна платформа – За життя" писала, що ухваливши антиконституційний закон "Про середню освіту", вони офіційно розділили українських громадян на сорти, закріпили мовну і культурну дискримінацію росіян і російськомовних.

Конференції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" раніше вже проводилися в Києві, Харкові, Дніпрі та на Закарпатті.

Источник материала
Поделиться сюжетом