Мітюков може втратити посаду в наглядовій раді Ощадбанку через конфлікт інтересів - ЗМІ
Мітюков може втратити посаду в наглядовій раді Ощадбанку через конфлікт інтересів - ЗМІ

Мітюков може втратити посаду в наглядовій раді Ощадбанку через конфлікт інтересів - ЗМІ

09:03, 21 січня 2020.

Фінанси.

На думку юристів, вибір кандидатури Ігоря Мітюкова ставить його самого і регулятора в неоднозначну спірну ситуацію.

фото УНІАН.

Національний банк України може відмовити в погодженні кандидатури Ігоря Мітюкова для його входження в якості незалежного члена Наглядової ради державного "Ощадбанку".

Як пишуть ЗМІ, таке призначення порушує принципи незалежності корпоративного управління в державних банках.

"Друга спроба формування наглядової ради Ощадбанку знову під загрозою зриву.

У зоні ризику — кандидатура безсумнівного професіонала Ігоря Мітюкова.

Проблема в тому, що цей кандидат на посаду незалежного члена Наглядової ради Ощадбанку, вже навіть обраний головою комітету НР банку з призначень і винагород, одночасно є чинним головою Наглядової ради Національного депозитарію України.

А один із його ключових акціонерів — державний Ощадбанк", — нагадують автори публікації про порушення принципу незалежності корпоративного управління держбанками, яке зафіксовано законодавчо.

Опитані редакцією юристи одностайно сходяться на думці, що вибір кандидатури Ігоря Мітюкова ставить його самого і регулятора в неоднозначну спірну ситуацію.

"Афілійованою особою банку є будь-яка юридична особа, у якій банк має істотну участь, тобто пряме / непряме володіння самостійно або спільно з іншими особами 10 і більше відсотками статутного капіталу, права голосу акцій, паїв юридичної особи, або можливість значного впливу на управління чи діяльність юридичної особи.

Відповідно, навіть у разі, якщо особа є незалежним директором наглядової ради, в силу вимоги про незв'язаність, формально член наглядової ради афілійованої юридичної особи не може бути незалежним членом або представником держави у наглядовій раді державного банку", — прокоментувала казус із вибором Мітюкова в спостережну раду Ощадбанку Алла Скрипник, адвокат ЮФ "Kushnir, Yakymyak & partners".

Юлія Чухраєнко, практикуючий юрист із майже п'ятнадцятирічним стажем діяльності в сфері банківського законодавства, також звертає увагу, що Ігор Мітюков безперечно має всі ознаки пов'язаної особи, а це однозначно виключає можливість призначити його в наглядову раду саме в ролі «незалежного».

Тим більше, на сайті Національного депозитарію Ощадбанк з 24,99% його акцій прямо вказано в переліку афілійованих осіб.

"Виходячи з аналізу норм чинного законодавства, якщо Мітюков в даний час є чинним головою наглядової ради ПАТ "НДУ", він підпадає під критерії визначення пов'язаної особи АТ "Ощадбанк", оскільки є керівником юридичної особи — ПАТ "НДУ", яка є афілійованою особою банку.

А отже, відповідно до вимог п.

3 ч.

13 п.

2 ч.

14 ст.

7 Закону України "Про банки" формально не може бути незалежним членом наглядової ради державного банку та представником держави в наглядовій раді", — впевнена юрист.

Згідно з вищезазначеним законом, що регулює банківську діяльність і формування наглядових рад держбанків, Ігор Мітюков протягом п'яти років після звільнення з посади голови наглядової ради Нацдепозитарію не зможе претендувати на місце незалежного члена наглядових рад Ощадбанку або Укрексімбанку, що є акціонером НДУ — це прямо заборонено законом.

Експерти звертають увагу, що формування наглядових рад держбанків з осіб, які не відповідають встановленим законом вимогам незалежності та відсутності конфлікту інтересів, у майбутньому може стати приводом для судового оскарження рішень таких наглядових рад.

А це, у свою чергу, створює істотні ризики для майбутньої приватизації державних банків.

Источник материала
Поделиться сюжетом