США працюють над зміною влади у Венесуелі - Помпео
США працюють над зміною влади у Венесуелі - Помпео

США працюють над зміною влади у Венесуелі - Помпео

10:06, 21 січня 2020.

Світ.

Держсекретар США зазначив, що проект повинен привести до відходу Ніколаса Мадуро і проведення вільних і справедливих виборів.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон і його союзники працюють над зміною влади у Венесуелі.

В ефірі телеканалу Caracol TV Помпео розповів, що розроблена для зміни венесуельського режиму стратегія "працює фундаментально", і США мають намір продовжувати діяти в тому ж напрямку, передає НВ.

"Ми працюємо над проектом, який призведе до того, що (Ніколас) Мадуро піде, а венесуельський народ зможе провести вільні і справедливі вибори.

Ми розмовляємо з представниками Південної Америки, Центральної Америки, Європи - країнами всього світу, щоб досягти цього результату", - зазначив держсекретар.

За його словами, "попереду ще багато роботи", але США "продовжують працювати над проектом".

"В остаточному підсумку ми доб'ємося вільних і справедливих виборів нового президента, і тоді венесуельський народ зможе отримати більш світле, краще і процвітаюче майбутнє", - додав Помпео.

На питання про те, чи готові США відгукнутися на заклик Ніколаса Мадуро про прямі переговори, Помпео порадив йому "просто вести переговори з власним народом, який він погубив".

Гіперінфляція, девальвація національної валюти, дефіцит товарів першої необхідності, брак ліків призвели до того, що громадяни масово залишають країну.

У травні 2018 року у Венесуелі відбулися вибори президента, де чинний президент Мадуро здобув перемогу, проте парламент визнав переобрання Мадуро на посаду глави держави неконституційним.

У січні 2019 року в Каракасі відбувся багатотисячний мітинг проти президента Ніколаса Мадуро.

Під час нього голова парламенту Венесуели, лідер місцевої опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни.

Президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом.

Також про підтримку Гуайдо, окрім США, заявили Франція, Велика Британія, Іспанія, Данія, Австрія, Швеція, Аргентина, Бразилія, Гватемала, Гондурас, Грузія, Канада, Колумбія, Коста-Рика, Панама, Парагвай, Перу, Чилі, Еквадор та Ізраїль.

Натомість Мадуро підтримують Куба, Болівія, Туреччина, Росія та Мексика.

Україна також висловила свою позицію щодо політичної кризи у Венесуелі.

У відповідь на рішення Трампа Мадуро оголосив про розірвання дипломатичних відносин зі США.

Мадуро також відкинув ультиматум низки європейських країн.

Ситуація у Венесуелі загострилася наприкінці квітня, коли Хуан Гуайдо закликав військовослужбовців і народ країни до повалення режиму президента Ніколаса Мадуро і заявив, що венесуельська армія стала на його бік.

Того ж дня у Венесуелі відбулися масові протести.

Унаслідок зіткнень з поліцією постраждали понад 50 людей.

Источник материала
Поделиться сюжетом