Гончарук висловив своє бачення співпраці України з МВФ
Гончарук висловив своє бачення співпраці України з МВФ

Гончарук висловив своє бачення співпраці України з МВФ

13:37, 22 січня 2020.

Фінанси.

12.

Прем'єр очікує на підписання нової програми співробітництва з Фондом найближчим часом.

Прем'єр був невпевненим, чи можна розголошувати деталі програми до її підписання / фото УНІАН.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук в інтерв'ю виданню The Report Company повідомив про умови, які можуть бути прописані в новій програмі співробітництва України з Міжнародним валютним фондом.

При цьому голова українського уряду зазначив, що не впевнений, чи він може розголошувати деталі програми до того, як вона буде підписана, але висловив свої ідеї того, які зобов'язання для нашої країни можуть бути показані в угоді.

Одним з моментів може стати лібералізація енергетичних ринків.

"Моя ідея змісту програми полягає в тому, що вона може містити адміністративний тиск на енергетичні ринки, отже, ми можемо очікувати продовження лібералізації в цій області.

У минулому, напередодні виборів, тарифи знижувалися, щоб зробити людей щасливими, але це не було підтверджено якимись економічними обґрунтуваннями, і це завдавало шкоди національній економіці.

Це була також схема, яка дозволяла відкачувати мільйони доларів держави.

Таким чином, лібералізація ринку є дуже важливим кроком", - сказав він.

Другою важливою частиною програми може стати забезпечення макроекономічної стабільності через незалежність Національного банку України та перегляд елементів банківського сектора.

"Однією з особливостей нашого сектора є те, що в країні забагато державних банків, і хороше корпоративне управління є великою проблемою для цих банків.

Ми повинні впровадити хороше корпоративне управління, щоб політичні діячі не втручалися у діяльність фінансового сектора через ці великі державні банки.

Нещодавно ми прийняли закон, що розширює права банків на регулювання фінансових суб'єктів, в тому числі компаній, які надають фінансові послуги, такі як страхування.

Правильне виконання цього закону має першорядне значення, і це може бути важливою частиною програми", - сказав Гончарук.

Також у новій програмі може бути прописано продовження реформи податкової та митної служб, боротьба з корупцією, проведення земельної реформи та приватизації, а також впровадження інструментів державно-приватного партнерства.

Прем'єр додав, що очікує на підписання програми найближчим часом.

"Наша співпраця з МВФ дуже важливо для нас.

Справа не стільки в грошах, скільки в довірі.

Вони дуже добре поінформовані про ситуації та дійсно можуть бачити, що відбувається в Україні.

Фонд – це наш найефективніший інструмент для відновлення довіри до України на міжнародному рівні.

Найближчим часом ми очікуємо отримати довгострокову програму від МВФ, і вже погоджуємо ключові умови.

За півмісяця у нас уже було два відвідування, і ця частота - найкращий знак наших постійних відносин з Фондом", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування обсягом 5,5 мільярда доларів.

Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів МВФ.

Голова Національного банку України Яків Смолій в грудні 2019 року заявляв, що рішення про нову програму може бути затверджено у першому кварталі 2020 року, а серед попередніх умов для укладення угоди - прийняття в Україні законів про неможливість повернення неплатоспроможного банку колишнім власникам, створення єдиних юридичних осіб податкової та митної служб, обіг сільськогосподарських земель.

Источник материала
Поделиться сюжетом