Свіжа деза із Росії: авіакатастрофа в Ірані та «дежурная по стране девочка-одуванчик Юлия Мендель». Випуск №19
Свіжа деза із Росії: авіакатастрофа в Ірані та «дежурная по стране девочка-одуванчик Юлия Мендель». Випуск №19

Свіжа деза із Росії: авіакатастрофа в Ірані та «дежурная по стране девочка-одуванчик Юлия Мендель». Випуск №19

У 2020 році ми щодня у четвер, о 16.00 за винятком святкових періодів, випускатимемо огляд російсьої дезінформації.

Він включає в себе чотири групи сайтів: російські мейнстрімні, російські спрямовані на Україну, українські маніпулятивні та українські мейнстрімні (не дезінформаційні, для порівняння порядку денного).

Англомовну версію ми публікуватимемо у п'ятницю о 13.00, та розсилатимемо її в розсилці наступного понеділка.

Період: 8—12 січня 2020 року.

Клікніть на графіку, щоб збільшити її.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.

8—12 січня 2020 року.

Збитий український Боїнг: МАУ і США в усьому винні.

Найбільшим інфоприводом стало збиття іранцями літака МАУ над Тегераном.

Емоційність текстів українські маніпулятивні сайти посилювали коментарями “незалежних авіаекспертів”.

В них Зеленський, як завжди, “сошел с ума”, “сеть в гневе”, а порівняння цієї трагедії зі збитим МН-17 підводить до висновків: “в двух случаях странным образом присутствует украинский фактор.

В первом случае борт был сбит над территорией Украины.

Во втором уже сам самолет принадлежит нашей стране”.

Плюс (зненацька!) виробник обох літаків – США, а на борту не було жодного американця.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, так само вирішили провести паралелі з МН-17, звинувачуючи МАУ і виправдовуючи Іран, який, як і Київ у 2014, не заборонив перельоти (“официальный Киев не закрыл воздушное пространство над Донбассом в 2014 году”).

Російські мейнстрімні сайти були більше зосереджені на геополітичних аспектах, вони звинувачували в трагедії США: “США планировали сбить правительственный самолет Ирана с чиновниками, которые руководили ракетным ударом по американским базам в Ираке, но вместо этого случайно сбили украинский «Боинг-737»”.

Росію в цій історії змальовували співчуваючою: “Иран заявил о готовности отправить черные ящики украинского самолета в Россию”.

Українські сайти-клікбейти звинувачували команду Президента в непрофесіоналізмі: “Непрофессионализм зелёной команды угрожает национальной безопасности страны”.

Вони також кпинили з Зеленського за те, що у своєму зверненні щодо катастрофи українського літака в Ірані він назвав Канаду — “Канадією” (“Canadia”).

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, пишуть про шоу “95 Квартал”, яке вийшло в ефір після звернення Президента щодо авіакатастрофи: “Тут поплакали, а тут поржали”.

Вони також згадали главі держави довгу мовчанку після трагічних подій: “Что значит, если дежурной по стране остается девочка-одуванчик Юлия Мендель”.

Мейнстрімні російські інтернет-медіа наголошували, що під час кризи Зеленський був в Омані, і навіть припускають, що “Путин эвакуировал Зеленского с Омана”.

Вони пишуть: “Представители украинской власти, несмотря на тяжелейшую ситуацию в стране, спокойно отдыхают по всем островам”.

Автори також не забули надати “ширшого контексту” про становище в країні: “Страна больна.

Внутри — коллапс и ужас, а они еще находят время заниматься выискиванием блох: кто, где, как отдыхал, а потом это все публикуют.

Это позор”.

Економіка: валютна голка, “ценовое безумие” і Джордж Сорос, який хоче "вернуть как минимум два миллиарда".

“События в Иране ударят по украинской гривне”, Україна потерпає від знищення малого і середнього бізнесу, зниження купівельної спроможності та промислового виробництва, а в ДНР зарплати та пенсії піднімуть до рівня Росії — так вважають російські сайти, спрямовані на українську тематику.

Проте українські сайти-клікбейти в темі безперервної економічної кризи (якої насправді не існує, ВВП України у ІІІ кварталі 2019 року збільшився на 4,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 роком) були ще активніші.

До вже класичних розмірковувань стосовно довготривалого знищення української економіки вони додавали тези про “ценовое безумие”, дефолт в 2020, рецесію економіки, проблемні кредити, “банкротство предприятий, сокращение рабочих мест, рост безработицы, недополучение налогов в бюджет, наконец, наращивание трудовой иммиграции”.

Особливо популярними ставали обговорення підвищення зарплат політиків та чиновників і спроби порівняння цін на продовольчі товари в Києві та Донецьку, Україні та Польщі, або просто демонстрація фото цінників чеських супермаркетів.

А російські мейнстрімні сайти опублікували яскраві цитати Сороса про Україну: “Финансист рассказал, что вложил в Украину около миллиарда долларов и планирует вернуть как минимум два миллиарда”.

Щоправда, це інтерв’ю він давав ще у 2015 році.

“Теперь сепаратистам впору крутить дули нам, поскольку цены на целый ряд продуктов у них теперь значительно ниже, чем в Украине”.

“Такая бюджетная политика, само украинское правительство спровоцировало рецессию украинской экономики, а правительство работает у нас в турборежиме «на самокате с кружкой кофе в руках премьера»”.

“Набрали во властные кабинеты преданных и послушных министров, а результатов ждем, как от компетентных и опытных”.

“Вместо создания благоприятного инвестиционного климата, снижения налоговой нагрузки, повышения зарплат и пенсий власти выставляют страну на распродажу.”.

“Грабежи и пьянство” – дезінформаційні сайти про ЗСУ.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, продовжують поширювати фейки про ЗСУ.

Традиційно пишуть про втрати з боку української армії, обстріли, пограбування, суїцидальні настрої серед бійців та випадки дезертирства.

Російські ж мейнстрімні сайти передруковують цю інформацію та продовжують маніпулювати про необхідність для української сторони виконувати мінські домовленості.

Також вони цитують ОРДЛО, що це саме ЗСУ “пытаются обострить ситуацию в Донбассе”.

“ВСУ пытаются спровоцировать ответный огонь, чтобы затем обвинить власти самопровозглашенной республики в нарушении режима прекращения огня.

В ведомстве призвали Киев отказаться от планов по дестабилизации обстановки в регионе”.

“Украина уже шестой год изворачивается и ищет, как уклониться от выполнения «Минска»”.

“Лужа с коричневой пеной (нацистською)” та Президент “єврей-полукровка”.

Російські медіа малюють в Україні панування “нацистських” настроїв: “«Ja-ja» – украинские нацисты в форме Вермахта грозят Донбассу огнемётом”.

Окрім України, дісталося і Польщі: “Слуцкий: сейм Польши пытается прикрыть заигрывания своих политиков с нацистами в прошлом”.

Але, судячи із росзмі, полякам поки важко зрівнятися з українськими націоналістами.

Мейнстрімні російські сайти новин поширили неправдиве повідомлення “Украинцы с ножами и палками напали на евреев у могилы раввина”.

Його заперечили як представники поліції та місцевої влади в Умані, так і газета Jerusalem Post.

Один із російських сайтів, спрямованих на українську тематику, випустив матеріал з красномовною назвою: “Ненаказуемые.

Почему в Украине разлилась лужа с коричневой пеной”.

В цьому матеріалі Уляну Супрун та інших українських політиків назвали “прямыми потомками тех, кто служил под знамёнами Третьего рейха”, а Президента України — “евреем-полукровкой”.

Текст завершується висновком: “Бездействие на украинском направлении предоставляет киевскому режиму главные ресурсы — уверенность и время, необходимые для разворачивания полномасштабной пропагандистской, разведывательной и террористической деятельности против Российской Федерации”.

“Расстрел, огнемет, нацистская форма.

Националисты из С14 показали, как будут «реинтегрировать Донбасс»”.

“«Сожрать сепаров»: Украина встала на путь каннибализма (ФОТО)”.

“«Людоедские» консервы на Украине вызвали возмущение экс-депутата Рады”,.

Росія як “империя на обочине”, майданизація проросійської Абхазії, Прибалтика боїться санкцій США.

Геополітичні інтриги цього разу супроводжувались аналізом подій в Абхазії та цитатами латвійського політика про тиск США на Прибалтику.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, розмірковували, що хоч обидва кандидати в “президенти” Абхазії (окупована Росією частина Грузії) проросійські, “Россию должна напрягать майданизация ее союзника.

Технологии цветных революций в Москве считаются абсолютным злом.

А в Сухуме они имеют шанс укорениться”.

Вони також слідом за російськими мейнстрімними сайтами передруковували цитати одного латвійського політика, що “если страны Балтики будут сотрудничать с Москвой, то их немедленно задавят американскими санкциями”.

Позиції обох типів ЗМІ збігались і стосовно необхідності боротьби проти деструктивного впливу іноземних ЗМІ на Росію.

“иностранные СМИ искажают любую ситуацию в России, преподнося ее читателям в нужном Западу свете”.

Як приклад наводять відмову називати Крим російським.

“Так они отражают позицию Лондона и Киева.

Хотя всем понятно, что это субъект Российской Федерации”.

“Как ветераны «ДНР» в Сухуми «Майдан» устроили”.

“В будущем, когда Евросоюз развалится, Латвии и другим государствам придется выбирать, с кем «дружить».

А пока в регионе царствует доллар, США будут использовать его как эффективный рычаг давления.”.

“Да, Россия по-прежнему не активна на Украине и ограничивается газопроводом, но это тоже вопрос времени.

Стоит Москве только возродить политику русского мира, начать формулировать общие ценности — как всё это лживое единство Коломойского вмиг будет сметено из голов как мусор.

Да, из каши в головах сразу что-то пророссийское не слепишь, но раскрыть глаза на преступления Запада и начать формировать пророссийские взгляды на Украине вполне можно и нужно.”.

Обмеження дослідження:.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:.

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій.

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин.

Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

3) з усіх новин провідних українських видань.

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі.

Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Приклади Заголовків.

Збитий український Боїнг: МАУ і США в усьому винні.

Украинский «Боинг» вылетел из Ирана, несмотря на запрет на полеты из-за атаки на базы США | nahnews.

«Тонкий, холодный расчет Киева».

Эксперт рассказал, зачем Зеленский ищет «русский след» в иранской трагедии | ukraina.

Соловейчик: Причиной крушения украинского лайнера в Иране стала агрессивная политика США | nation-news.

Косачев указал на разницу в подходах западных разведок к катастрофе в Иране и МН-17 | ukraina.

Хатылев убежден, что к крушению украинского «Боинга» в Иране причастны США | riafan.

Что общего в крушениях рейсов MH-17 и PS-752? | ua24ua.

Ляшенко: «Майданное быдло – главный политический оберег Зеленского» | ukraina.

Соратник Порошенко заявил, что султан Омана своей смертью «разоблачил ложь Зеленского» | riafan.

Зеленский и трусы.

Веселая Сага о том, как Вова Оманский не снимая крестика показал нам из Омана #$@#^ | xn--j1aidcn.

«Вова! Езжай в Москву!» В зарубежных визитах Зеленского подметили роковые моменты | begemot.

Несколько экспертов высказали мнение, что Зеленский молчит, потому что согласовывает заявление по сбитому Боингу с Кремлем | crisis.

США й Іран розв'яжуть Третю Світову, майданизація проросійської Абхазії, Захід проти Росії.

Украинские разжигатели русофобии продают в Россию кинофильмы и сериалы | e-news.

Политолог Ганжара призвал россиян "понимать тон" распространяющих фейки западных изданий | nation-news.

Антироссийский курс Прибалтики продиктован США – Чепа | nation-news.

Политика иностранных СМИ ставит целью деструктивное воздействие на Россию | slovodel.

Валютна голка, “ценовое безумие”, Сорос хоче "вернуть два миллиарда", трудовий кодекс.

Остановится ли ценовое безумие? | from-ua.

«Валютная» игла: кто заинтересован в обвале гривны и как этого избежать | prioritet.

Набрали преданных министров, а результатов ждем как от компетентных и опытных.

Это разные вещи | ua24ua.

Прокормить семью в нищем Херсоне в два раза дороже, чем в Европе | naspravdi.

Гончаров: «Даже украинским националистам не спрятаться от мирового кризиса» | ukraina.

Сорос рассказал, как он и весь мир относятся к Украине | pravda.

Українські націоналісти розгулюють з вогнеметами та продають “«человечину» в сметане”.

Мертвый Бандера продолжает ссорить «украинцев» с поляками и евреями | naspravdi.

«Сепар в сметане»: проигравший выборы соратник Порошенко и «АТОшник» продаёт консервы (ФОТО) | rusvesna.

Почему команда Зе не урезонит национал-радикалов | odnarodyna.

Карасев объяснил, почему на Украине стали говорить о Майдане как о перевороте | ukraina.

Неверов назвал ужасающей попыткой переписать историю резолюцию польского Сейма о Второй мировой | life.

Почему в Украине разлилась лужа с коричневой пеной | nk.

Ми шукали теми у 7668 матеріалах російською мовою з:.

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.

org, anna-news.

info, comitet.

su, crisis.

ua, e-news.

su, glavk.

info, mir-lug.

info, nahnews.

org, naspravdi.

info, nation-news.

ru, newsland.

com, nk.

ua, odnarodyna.

org, rusvesna.

su, ukraina.

ru, voenkor.

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.

ua, antikor.

ua, argumentua.

com, argumentua.

life, baza-pravda.

ua, begemot.

media, bessarabiainform.

com, beztabu.

net, bin.

ua, bn24.biz.

ua, censoru.

net, dialog.

ua, dneprcity.

net, expres.

life, for-ua.

life, from-ua.

com, ghall.

ua, glavcom.

life, glavred.

life, golos.

ua, goruzont.

com, grom-ua.

org, hyser.

ua, inform-ua.

info, ivasi.

news, khersonline.

net, kievpravda.

com, kompromat1.news, kordon.

ua, most-dnepr.

info, most.

ua, newnews.

ua, newsmir.

info, odessamedia.

net, onpress.

info, osp-ua.

info, person.

ua, politjournal.

com, politobzor.

net, proua.

ua, prportal.

ua, replyua.

net, rnbee.

ua, rupor.

info, skelet-info.

org, sobytiya.

info, spichka.

news, spzh.

news, strana.

ua, t.

ua, timer-odessa.

net, tochkazoru.

ua, u-news.

ua, ua-vestnik.

com, ua24ua.

net, uazmi.

org, ukr.

life, ukrainianwall.

com, ukranews.

life, verhovenstvo.

com, versii.

com, vybor.

ua, w-n.

ua, xn--j1aidcn.

org, znaj.

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.

ua, bykvu.

com, gordonua.

com, interfax.

ua, news.

net, pravda.

ua, rbc.

ua, segodnya.

ua, ukrinform.

ua, unian.

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.

ru, dni.

ru, kommersant.

ru, kp.

ru, lenta.

ru, life.

ru, newsru.

com, pravda.

ru, regnum.

ru, riafan.

ru, russian.

com, slovodel.

com, svpressa.

ru, tass.

ru, vz.

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны