"Цей бізнес важко повторити, бо бракує спеціалістів"
"Цей бізнес важко повторити, бо бракує спеціалістів"

"Цей бізнес важко повторити, бо бракує спеціалістів"

— Вирощую курей із 1990-х.

Раніше працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, де тримали бройлерів.

Захотів мати власну справу.

Але розумів, що є велика конкуренція.

На ринок важко потрапити, — каже 55-річний Ігор Філіпенко з міста Бурштин Івано-Франківської області.— Почав шукати не зайняту нішу.

Згадав, що читав колись про жирних півнів.

Їхнє м'ясо на смак, наче вершкове масло з горіхом.

Збирав інформацію про каплунів — кастрованих півнів.

Їх відгодовують на м'ясо.

Популярні у Франції.

В Україні не було жодної ферми.

Тому загорівся ідеєю почати такий бізнес.

Перших півнів завів на власній присадибній ділянці.

Поступово поголів'я збільшував.

Подав документи на грант від ООН та Агенції місцевого розвитку міста Бурштин.

Отримав на бізнес 200 тисяч гривень.

Усі гроші витратив на обладнання — спеціальні пташники, автоматичні годівниці та поїлки, бойню для птиці.Ферма каплунів окупиться за півтора року.

Практично з першої партії вже є прибуток.

Я починав із двох тисяч курей породи Редбро.

Цей бізнес важко повторити, бо бракує спеціалістів.

Потрібно вміти оперувати птахів, цього ніхто не вчить.

Тому підприємці не хочуть ризикувати, рахують гроші.

Півнів каструю сам, коли їм виповнюється вісім тижнів.

Це ще не товарний птах, але вже й не курча.

Допомагає дружина.

Якщо рука не набита, втрачаєш після операції до 60 відсотків поголів'я.

За шість років добився, що втрата птиці після кастрації була не більше 3 відсотків.

У французів допускається 20.Другий момент — птицю потрібно годувати без хімії.

Каплун 150 днів має відгуляти, аби набрати певну вагу.

Здебільшого 4–5 кілограмів.

Фактично за рік отримую одну партію птиці.

Допомагає доглядати й забезпечує охорону фермер, з яким маю договір.

Продаю каплунів тільки цілою тушкою.

Кілограм коштує 170 гривень.

На корм для одного птаха треба витрачати 4 гривні на день, інакше бізнес не буде прибутковий.

Мої півні — на вільному вигулі.

Це вигідно.

На кожну птицю йде не більше 14 кілограмів корму за все її життя.

А бройлер на птахофабриці за два місяці з'їдає 8 кілограмів корму.

Наші кури та півні самі собі шукають поживу, їдять траву.

Лише в останній місяць перед забоєм даємо зерно, молоко.

Особливість каплунів — у структурі м'яса.

У таких півнів з'являється жир між волокнами, що легко плавиться.

При приготуванні грудка стає м'яка й соковита, має солодкий присмак.

Із кулінарним блогером Андрієм Азаровим приготували хамон зі стегон каплунів.

В'ялиться таке м'ясо місяць.

За смаковими якостями не гірший іспанського зі свинини.

Переважно каплунів купують ресторани.

Черга розписана на рік уперед.59,37 гривні в середньому коштує 1 кг тушки бройлера.

Куряче філе продають від 101 грн, порахували у Держстаті.

10 яєць магазини пропонують за 21 грн.

Источник материала
Поделиться сюжетом